YILIN AHİ BABASI SUAT YAZICI KAFTAN GİYDİ

BİNLERCE ESNAF AHİ KORTEJİ OLUŞTURDU

13. yüzyıldan beri devam eden gelenek İstanbul sokaklarında bir kez daha canlandı. İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine (İSTESOB) bağlı binlerce esnaf sanatkarın oluşturduğu “Ahi korteji”, Beyazıt’tan Sultanahmet’e yürüdü. İstanbul’da Yılın Ahi Babası seçilen Ümraniye Marangozcular Esnaf Odası Başkanı Suat Yazıcı Ahi kaftanı giydi, şed kuşandı. Bu seneki Ahilik kutlamalarında ilk defa Ahilik Onur Ödülü, Ahilik Hizmet Ödülü ile İlin Kalfası ve İlin Çırağı ödülleri de verildi.

Ahilik Haftası Kutlamaları, İstanbul esnafının oluşturduğu Ahi kortejinin yürüyüşüyle başladı. Mehter takımı eşliğinde Beyazıt’tan başlayan yürüyüş, Kapalı Çarşı’da Ahi duasının okunmasının ardından Sultanahmet Amfitiyatro’da noktalandı. Sultanahmet ve çevredeki turistlerin meraklı bakışları altında gerçekleşen etkinliklerde Yılın Ahi Babası seçilen, 50 yıldan fazladır atölyesinde el işçiliğiyle mobilya dekorasyonu yapan Suat Yazıcı’ya, İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özyiğit, ve İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz tarafından Ahi kaftanı giydirildi.

İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, Ahilik kültürünün gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini belirterek,” Ahilik Haftası etkinlikleri teşkilat programına alındığı 1984 yılından beri her sene artan bir coşkuyla kutlanmakta; Ahilik değerleri 7’den 70 herkese aktarılarak, bu ulvi değerlerin herkes tarafından benimsenmesi için çaba göstermekteyiz. Bu sene 30’uncusunu kutladığımız Ahilik Haftası’nın esnaf camiasına ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Meslek hayatı boyunca Ahilik ilkelerine sımsıkı sarılmış, Yılın Ahi Babası olma onuruna erişen, değerli bir oda başkanımız Suat Yazıcı’ya, Ahi kaftanı giydirip, şed kuşanma törenini gerçekleştireceğiz. Kendisini tebrik ediyorum. Bugüne dek Yılın Ahi Babası olan bütün isimleri ve meslek hayatı boyunca Ahi Evren-ı Veli yolundan ilerleyen bütün esnaf ehlini saygıyla selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

SULTANAHMET’TE AHİLİK COŞKUSU

Sultanahmet Amfitiyatro’yu dolduran insanlara Ahilik ve şed kuşanma törenlerinin canlı şahidi oldular. Tiyatro gösterisinin ve halk oyunlarının sergilendiği amfitiyatroda vatandaşlara İSTESOB tarafından Ahi helvası da dağıtıldı.

İstanbul’da Yılın Ahi Babası seçilen Ümraniye Marangozcular Esnaf Odası Başkanı Suat Yazıcı, çıraklıktan ustalığa kadar, meslek hayatı boyunca kendisine destek olan isimlere teşekkür etti. “Bugün benim günüm” diyen Suat Yazıcı, hayatının en büyük ödülünü aldığını dile getirdi.

 ESNAF DOSTLARINA ÖDÜL VERİLDİ

Ahilik Haftası etkinlikleri İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz ve yönetim kurulu üyelerinin İstanbul Valisi Vasip Şahin’i makamında ziyaret etmesiyle başladı. Ziyarette, Ahilik Haftası’nın esnaf camiasına ve ülkemize hayırlı olması dilekleri paylaşıldı. İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, İstanbul Valisi Vasip Şahin’e Ahilik değerlerinin yaşatılması için verdiği katkılar nedeniyle Ahilik Haftası anısına, Ahi Evren biblosu takdim etti.

Bu seneki törenlerde bir ilk de gerçekleşti. Pendik Kaynarca  Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Hüsamettin Elçi’ye Ahilik Hizmet Ödülü, Ahmet Demir’e 2017 Yılı İlin Kalfası, Mehmet Hızlı’ya ise 2017 Yılı İlin Çırağı ödülü verildi.

“DEĞERLERİMİZLE BÜYÜYECEĞİZ”

Ahiliğin, bu toprakların önemli bir değeri olduğunu belirten İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz,” Ahilik; sanat ile ticaretin, ahlak ve doğruluğun iç içe geçtiği bir anlayıştır.  Ahi diye anılan kişi kesin olarak bir sanat, ticaret ya da meslek sahibidir. Ahi; ahlaklı, merhametli, iyiliksever, her işinde, her davranışında dürüst ve güvenilir bir kişidir. Ahilik barış demektir, ahilik zenginlik bolluk demektir; ahilik ülkenin dirliği ve birliği demektir. Zaten bu değerlere ne kadar sahip çıktıysak, ülkemizi de o kadar büyütmüş, ileriye taşımışız. Tarih bize bunu hep göstermiştir. Bugünlere ışık tutmak adına hatırlatmak istiyorum. Osmanlı’nın son dönemlerinde Batılı devletler, ahi teşkilatının çağdışı olduğunu gerekçe göstererek kapatılması için Osmanlı Devleti’ne baskı yaptı. Ama aynı Batı, bir süre sonra, yani bize esnaf teşkilatlarını kapatın, bunlar sizin geri kalmanıza neden oluyor diyen Batı, ne ilginçtir ki, Ahiliği birebir taklit ederek benzer örgütlenmeleri kendi ülkesinde inşa etti. Mesleki eğitim konusunda başarılı olmuş ülkeleri yerinde incelemeye gittiğimde, buna bizzat yerinde ben şahit oldum.  Hangi ülkeye gittiysem, bana şunu söylediler:” Siz neden buraya geldiniz ki, mesleki eğitimin de, teşkilatlanmanın da kökeni sizin öz ve öz değeriniz olan Ahilik sistemiz” dediler. Bunu duyunca hem gurur duydum hem de  mahcup oldum.  Ama çok şükür,  son yıllarda gerek Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, gerekse Bakanlığımızın büyük desteğiyle Ahilik değerleri tekrar gün yüzüne çıkartılıp yaşatılmaya çalışılıyor. Şimdi bize düşen, kültürümüzün, tamamen yerli ve milli adetlerimizin, iş ve ahlak kurallarımızın bir manzumesi olan ahilik sisteminden, günün şartlarına uyarlayarak daha fazla faydalanmaktır. Bu sayede geçmişten aldığımız güçle, geleceğimizi daha sağlam bir şekilde inşa edebiliriz” ifadelerini kullandı.