YEMEK ÇEKİ KÂBUSUNA SON

YEMEK ÇEKİ KÂBUSUNA SON

LOKANTACILAR KENDİ SİSTEMİNİ KURUYOR

Lokantacı esnafının yıllardır canını sıkan yemek çeki konusu rafa kalkmak üzere. Yüksek komisyon oranlarıyla esnafın kazancına ortak olan yemek çeklerine karşı, esnaf kendi sistemine kurmak için atağa geçti.

Yemek çeki firmalarının uygulamaları Türkiye genelinde lokantaların ve yemek firmalarının tadını kaçırdı Çalışanlarına öğle yemeği imkanı sunamayan pek çok iş yeri, yemek kartı dağıtmayı tercih ediyor. Ancak piyasada faaliyet gösteren yemek çeki firmalarının lokantalara uyguladığı yüksek komisyon oranları, yemek sektöründe faaliyet gösteren firma ve lokantaların tadını kaçırdı.

Kısıtlı gelirlerine rağmen 100 liralık bir satıştan 12 lira komisyonu yemek çeki firmalarına vermek zorunda bırakılan sektör temsilcileri yeni eylem planlarını belirledi.

Bir araya gelen sektör temsilcileri, yemek çeki ve kartlarında yaşanan sorunlar nedeniyle boykot dahil farklı çözüm önerilerini tartıştı. Toplantıya, Türkiye’nin dört bir yanından temsilciler katıldı.

Buna göre yemek firmaları ve lokantalar sorun çözülmediği takdirde boykotun yanı sıra başka önlemler de alacak. Bu önlemlerin başında, ülke genelindeki esnaf ve ticaret odaları tarafından çıkartılacak alternatif yemek kartlarının kullanılması geliyor.

ÇÖZÜLMESİ İSTENEN SORUNLAR

Sektör temsilcileri yemek çeki sorunlarına bir çözüm bulunmaması halinde, Türkiye genelinde bir boykotla ya da Odalar tarafından çıkarılacak ortak bir yemek kartıyla, mevcut yemek kartlarının karşısında duracaklarını bildirdi. Toplantıda dile getirilen sorunlar şu şekilde sıralandı:

* Komisyon oranları yüzde 12’ye çıkmış durumda. Satışa göre komisyon oranları uygulanması bir çözüm olabilir.

* Kartlar amacı dışında marketlerde, akaryakıt istasyonlarında, hatta tatil köylerinde kullanılıyor.

* Yemek çeki firmalarının yaptıklarının ödemelerinin gecikmesi zor durumda bırakıyor.

* Sistemde kullanılan POS cihazlarına uygulanan sigorta bedelleri ve bakımı için istenen ücret yüksek.