İSTESOB Başkan Vekili Mahir Ereke, TŞOF Yönetim Kurulu Üyesi Halit Yılmaz’ın da katıldığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında UBER’in faaliyetlerinin durdurulması yönünde önemli kararlar alındı.
İBB Genel Sekreter Hayri Baraçlı başkanlığında, toplanan UKOME’de turizm belgesi ile korsan taşımacılık yapılmaması için yeni kararlar alındı.
YOLCULARIN İSİMLERİ ÖNCEDEN BİLDİRİLECEK
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından verilen D2 Yetki Belgesi ve İBB tarafından verilen Turizm Yolcu Taşımacılığı Belgesinin amacı dışında kullanılarak mobil uygulamalar üzerinden gayri yasal taşımacılık yapıldığının tespit edildiği toplantıda alınan kararlar şöyle sıralandı:
Şoför hariç en az 7 (yedi) yolcunun, önceden planlanmış ve seyahatin başlangıcından bitimine kadar (iş, gezi, toplantı, tören ve benzeri amaçla) birlikte seyhat etmesi ve bu seyahat listesi taşıtta bulunduracak.
Taşımacılar grup yolcu olarak taşıyacakları kişilerin isimlerini 12 saat önceden Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün e-rezervasyon sistemine bildirecek.
Denetimler esnasında e-rezervasyon sisteminde bulunmayan kişilerin taşınması durumunda Turizm Yolcu Taşımacılığı Belgesi geçersiz sayılacak.
Taşıt üzerinde ayırıcı özellikte Turizm Taşımacılığı ile ilgili Bilgi Bandı (çıkartma) bulundurulacak.
KORSAN TAŞIMACILIĞIN CEZALARI BELİRLENDİ
Amacı dışında taşımacılık yapıldığı tespit edilen araçlara çeşitli cezaların uygulanacağı vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:İhlal Turizm Yolcu Taşımacılığı Belgesi iptal edilir ve 6 ay boyunca yeni bir Turizm Yolcu Taşımacılığı Belgesi düzenlenmez. Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi 6 ay süreyle askıya alınır. 2. İhlalde tüm Turizm Yolcu Taşımacılığı Belgeleri iptal edilir ve 2 yıl boyunca herhangi bir taşımacılık türünde yeni belge düzenlenmez. Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi 2 yıl süreyle askıya alınır. Ayrıca el değiştirmiş olsa dahi, amacı dışında kullanılan taşıtların şase numaraları belirlenerek İBB Toplu Ulaşım E-ruhsat sistemi üzerinden ‘Turizm Yolcu Taşımacılığı Belgesi düzenlenemez’ ibaresi eklenir ve bu araçlar kara listeye alınır. Kara listeye alınan araçlara ait liste TUDES’te ve İBB TUHİM internet sitesinde yayınlanacaktır. Yapılan denetim sonucunda amacı dışında taşımacılık yapan taşımacılar ile sözleşmeli seyahat acenteleri 1618 sayılı kanun kapsamındaki yaptırımlar için ilgili kuruma bildirilecektir. Turizm çekim alanlarında özel ekipler tarafından denetimler gerçekleştirilecektir.”
Açıklamada, 2018 yılının ilk 5 ayında gayri yasal taşımacılık yapan 6 bin 295 sürücüye 18 milyon 922 bin lira, gayri yasal taşımacılık ile yolculuk yapan kişilere 2 milyon 165 bin lira para cezası uygulandığı ve 3 bin 613 aracın taşımacılık belgelerinin iptal edildiği belirtildi.