İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği / İSTESOB

Torba Yasa

TORBA YASA
İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun 11.09.2014 tarih ve 29116 Sayılı Resmi Gazete’de (mükerrer) yayımlanarak 145’inci maddesinde belirtilen tarihlerde uygulanmak üzere yürürlüğe girmiştir.

Ödenmesi gereken toplam tutarın birinci taksit ödeme süresi içinde ödenmesi hâlinde, ödenmesi gereken tutardan %10 oranında indirim yapılır.
Bu madde hükmünden yararlanılabilmesi için bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi iz- leyen ikinci ayın sonuna kadar alacaklı birime başvurulması şarttır. Madde kapsamında öden- mesi gereken tutarların maddede öngörülen süre ve şekilde kısmen veya tamamen ödenmemesi hâlinde, ödenmemiş alacak asılları ile bunlara ilişkin faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi ferî alacaklar ilgili mevzuat hükümlerine göre tahsil edilir.
Bu madde hükmünden yararlanmak isteyen borçluların maddede belirtilen şartları yerine getirmelerinin yanı sıra dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları şarttır. Bu kapsamda tamamı ödenen alacaklara ilişkin yargılama giderleri ile icra masrafları ve vekâlet ücretleri karşılıklı olarak talep edilmez.
Bu maddede geçen, Yİ-ÜFE aylık değişim oranları tabiri, Türkiye İstatistik Kurumunun her ay için belirlediği 31.12.2004 tarihine kadar toptan eşya fiyatları endeksi (TEFE) aylık değişim oranlarını, 1.1.2005 tarihinden itibaren üretici fiyatları endeksi (ÜFE) aylık değişim oranlarını, 1.1.2014 tarihinden itibaren yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranlarını ifade eder. Bu madde hükümlerine göre ödenecek alacaklara bu Kanunun yayımlandığı ay için uygulanması gereken Yİ-ÜFE aylık değişim oranı olarak, bu Kanunun yayımlandığı tarihten bir önceki ay için belirlenen Yİ-ÜFE aylık değişim oranı esas alınır” denilmektedir.
Yine 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile aynı kanun delaletiyle 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda değişiklik yapılmıştır. Ayrıca 5510 sayılı kanun gereğince ödenmesi gereken  prim borçlarına hem ödeme hem de miktarda kolaylık sağlamıştır. 213 sayılı Vergi Usulü Kanunu kapsamına giren vergi borçları Belediye’ye ödenmesi gereken emlak vergisi çevre temizlik vergisi vs. yükümlülüklerden doğmuş borçlar bakımından da aynı manada imkan söz konusudur.

Exit mobile version