14 milyonluk İstanbul’un ulaşım derdi, bu şehirde yaşayan her bireyi yakından ilgilendiriyor. Ancak milyonları taşıyan ulaşım sektörünün bağlı bulunduğu İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin (İSTESOB) işlevi de bu derece yoğunlaşıyor. Kuruma bağlı 152 odadan 35’i, taksiciler, minibüsçüler, şoförler gibi motorize odalardan müteşekkil. Türkiye’de en fazla motorize odası bulunan birlik de İSTESOB.
İSTESOB’un toplantı salonu her ay birkaç defa motorize odaların başkanlarıyla dolup taşıyor. Sorunlar masaya yatırılıyor çözüm aranıyor. Semtler ve minibüslerin hatları, ilave güzergahlar ile benzeri konular, Faik Yılmaz’ın başkanlığındaki toplantıda ele alınıyor, raporlanıyor. Bir bakıma sektör disiplinli bir çalışma içinde. Bu disiplinden en fazla memnun olan kurum da İBB’nin UKOME (Ulaşım Koordinasyon Merkezi) oluyor.
Sektörlerdeki benzeri gelişmeleri de İstanbul Esnaf Dergisi’nde teşkilatımıza duyuruyoruz. Motorize grubun geçen ayki en önemli konusu ve tepkileri, “Zorunlu Trafik Sigorta” primlerinin fahiş oranlarda artışına oldu. Sigorta primlerinin serbest bırakılmasının ardından şirketlerin keyfi artışları da gecikmedi.Bir bakıma fırsatçılık yapıldı. Sigorta şirketleri, bir önceki yıldaki kaza sayısına göre zorunlu sigorta bedelini 3-4 kat artırarak talep etmeye başladılar. En anlaşılmaz tarafı da sigorta şirketleri arasında yaşanan prim ücret farklılıkları. Bu çarpıklığı sayfalarımızda bulacaksınız.
Elinizdeki sayımızda, bu konuyu “Prim Soygunu” başlığı ile kapağa taşıdık. Kapaktaki ikinci önemli başlığımız “ESBİS-Esnaf Bilgi Sistemi’nde Köklü Değişim” oldu. Esnaf odaları,
birlikler, federasyonlar ve konfederasyon ile bakanlıklar arasında entegre internet programı
uygulamaya konuldu. Gerek maliye, gerekse SGK kurumu gibi kurumlarla bilgi akışı içindeki bir ağı teşkilata uygulayan sistem sayesinde teşkilatın tüm istatistik bilgileri tek tuşla ekrana gelebilecek. Yeni program ayrıca odalar ve birlikler ile esnafın sicile, ihtisas odasına kayıt konularına yenilikler getiriyor.
Mart sayısının kapağında ayrıca “Kepenkler İndikçe Kiralar Dibe Vurdu” haberine yer verdik. Bu haberde esnafın korumasız kaldığını, dükkanlar kapandıkça şehirlerin ana caddelerinde bile kiralıkların çoğaldığını ve kiraların 4-5 kat düştüğünü ortaya koyduk.
Yine kapakta yer alan bir başka haberimiz de, İstanbul Tekel Gazete Bayileri ve Kuru Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Ferihan Karasu’nun ilginç açıklamalarından meydana geldi. Karasu “8 liralık sigara nasıl 2 liraya satılır” anlamıyorum derken işin vehametini ve vergi kaybını anlatıyordu.
En önemli haberi en sona sakladık. İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz’ın çağrısı ile “Haydi Odalar AB projesi için kolları sıvayın” başlıklı konu okumaya değer. İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Başkanı, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun açıkladığı 2012 bütçesi kurumlar için gerçekten dudak uçuklatacak seviyede. Bu yıl AB projelerine 97.5 milyon lira ayrılması çarpıcıydı. Vali Mutlu, “Kurumlarımız nitelikli proje üreterek bu imkanları fırsata çevirmeli” derken önemli bir çağrıda bulunmuş oldu. Konuyu tüm boyutları ile sayfalarımızda bulacaksınız.
Kapaktaki diğer bir konu da, İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş’in açıklamaları
oldu. Emlakçılık mesleğinin Avrupa ülkelerinde olduğu gibi disipline edilip çağa ayak uydurulması gerektiğini söyleyen Sabri Ateş, “Herkes emlakçı olmuş!” derken emeklisinden çalışanına, esnafından memuruna her meslek grubundan insanın emlakçılık yapmaya çalıştığını ve bunun getirdiği çarpıklıkları sayfalarımıza taşıdık. Keyifle okumanızı dilerken yeni bir sayıya kadar hoşçakalın diyorum.
Fikret HELVACIOĞLU