İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği / İSTESOB

SEKTÖR İSTİŞARE TOPLANTILARI DEVAM EDİYOR

GIDA SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI MASAYA YATIRILDI

Sektör istişare toplantılarıyla mesleki sorunlara çözüm aranmaya devam ediliyor. İlki tekstil sektörü için yapılan ve son derece faydalı geçen sektör toplantılarının ikincisi gıda sektörü için gerçekleşti. İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz liderliğinde bir araya gelen gıda sektöründeki odaların başkanları, sorunları masaya yatırdılar ve çözüm önerilerini dile getirdiler.

Sektör sorunlarının masaya yatırıldığı toplantılarda esnaf odası başkanları, görüş alışverişinde bulunarak, sorunlara neşter vurmaya çalıştı. İSTESOB’da gerçekleşen sektör istişare toplantısına İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, Genel Sekreter Ömer Demir, Eğitim Müdürü Muzaffer Garip ve gıda sektöründe faaliyet gösteren odaların başkanları katıldı. Toplantının gündeminde, Türkiye’de mesleki eğitim ve 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu, çırak bulmakta yaşanan sıkıntılar, kaybolmaya yüz tutmuş meslekler, NACE Kodlaması yer aldı. Gıda sektöründe yaşanan sorunlar tespit edilerek bir çözüm dosyası oluşturuldu.

“SORUNLARIN TEMELİNDE ESNAF TANIMININ OLMAMASI VAR”

İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, esnafın ve teşkilatların yaşadığı sorunların temelinde esnafın bir tanımı olmamasının yattığını söyledi. Tüccarın da kendini esnaf olarak tanımladığı belirten Başkan Yılmaz, bu karışıklığın giderilmesi gerektiğini belirtti. Esnaf Şurası’nın İcra Kurulu’nda görev alan Başkan Yılmaz, en fazla 10 çalışanı olan mikro ölçekli işletmelerin esnaf olarak tanımlanmasını teklif ettiklerini söyledi. Esnaf Sicil Müdürlüğü’nde yapılan kayıt işlemlerine de değinen Başkan Yılmaz, düzen sağlanması için radikal değişikliklere ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Başkan Yılmaz, kayıt ücretlerinin çok yüksek olduğunun da altını çizerek, bu şartlara vatandaşların esnaf odalarına kayıt olmaktan kaçındığını sözlerine ekledi.

“TALEP OLURSA STAJ SÜRESİ 2 YILA ÇIKAR”

Eğitim Müdürü Muzaffer Garip, toplantıda Türkiye’de mesleki eğitim ve 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu hakkında sunum gerçekleştirdi. Garip,  esnaf odalarından talep geldiği takdirde, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu’ndan öğrencilerin 11. sınıftan itibaren stajyer olarak çalışmaya başlamasını isteyebileceklerini söyledi. Böylelikle staj süresinin 2 yıla çıkacağını belirten Garip, bu sayede sektörün ihtiyacını karşılayacak şekilde stajyerlerin yetişme imkanı yakalanabileceğini ifade etti. Mesleki eğitimin, okullardan çok işletmelerde öğrenildiğini vurgulayan Garip, stajyerlerin işyerlerine çok fazla maddi yükümlülük getirmediğini söyledi.

Exit mobile version