RAMAZAN PİDESİ NASIL YAPILIR?

Ramazan’ın vazgeçilmez lezzeti olan pide, sofralarımızın olmazsa olmazıdır. Osmanlı Döneminden beri devam eden ve Ramazan’da bu aya has, fırınlarda yerini alan pidenin kendine ait özellikleri vardır:

– Eniyi kalite undan yapılır.
– Ekmek gibi makinelerde üretilmez. El emeği ile hazırlanır.
– Pide pişirmek için gerekli fırın ısısı 180 derecedir. Bu sıcaklık ekmek için 140’dır.
– Odun fırınlarında pişirilirse pişkin olur.
– Hamuru ekmek hamuruna oranla daha cıvıktır.
– Hazmı ekmeğe oranla daha kolaydır. Bu özelliği altına serilen kepek sayesinde kazanır.
– Pişirmesi daha zordur. bu nedenle ramazan dolayısı ile fırınlar “tırnakçı” adı verilen pide ustaları tutarlar.
Sadece on bir ayın sultanı Ramazan ayında çıkan pide, Osmanlı döneminden beri devam eden bir damak tadıdır. Konu ile ilgili olarak Istanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Faik YILMAZ, ” Osmanlı döneminde Ramazan aylarında iftarı geç açma pahasına bile olsa, özel pide yaptırabilmek uğruna fırın önünde beklenirdi. Bügünde fırın önlerinde büyük bir sabırla sıcak ekmek beklenir. Pide severler, pide yaptırmaya giderlerken ellerinde taze yumurta, çörek otu ve susamını da beraberinde götürür, malzemeleri kendi gözleri önünde pidelerinin üzerine sürdürürlerdi. Şimdi bu geleneklerimiz yok, sadece Ramazan ayı boyunca fırınlarımızda yumurtalı, yumurtasız ve bol susamlı pideler çıkartılmaktadır” dedi.​