Ülkemiz seçim havasını solumaya başlarken dünya ekonomisinde önemli çalkantılar yaşanıyor. Ancak bizim ülkemizde ise ekonominin tabanı sayılan esnaf-sanatkar ve tüm işletmelerde bu ay vergi affının heyecanı ve koşuşturması var. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı ‘DEVLETE BORÇ ÖDEME AFFI’nda başvuru için son gün 29 Nisan 2011… Borcu olanlar bu kadar büyük avantajı elinin tersiyle geri çevirmez diye düşünüyoruz.
Dünya ekonomisine baktığımızda daha 2011 yılının başında olaylar üst üste geldi. Dünya önemli bir değişime sahne oluyor. Arap aleminde yaşanan ayaklanmalar iktidar değişikliklerine yol açıyor. İlginçtir, ayaklanmaların yaşandığı ülkeler, ne hikmetse hep zengin petrol yataklarının olduğu ülkeler. Bu yüzden de olaylar petrol ve emtia fiyatlarını normal seyrinden çıkardı.
Tunusla başlayan Mısır, Yemen, Bahreyn ve Libya’da süren halk ayaklanmaları petrol üretiminde ve sevkiyatında düşüşe neden oldu. Üretimdeki düşüş petrole bağımlı ekonomilere sahip ülkelerde ortaya çıkan endişe ile birleşince Brent tipi petrolün varil fiyatı 2011 Şubat sonunda 110 dolara yükseldi. Türkiye’nin de kullandığı Brent tipi petrolün varili 2009’u ortalama 62 dolardan, 2010’u 74.9 dolardan kapatmıştı. Uzmanlar bütçesinde 2011 yılı için petrol fiyatını 79.9 olarak tahmin eden Türkiye’nin ithalattan doğacak ek maliyetle boğuşacağa benziyor
Arap dünyasındaki ayaklanmalara bir de Japonya’daki kıyamet gibi tisünami eklenince 2011 ardı ardına bombalara sahne oldu. Dünyanın üçüncü büyük ekonomisindeki beşinci büyük deprem ve hala sürmekte olan nükleer tehlike ile sarsıcı etkiler günümüzün konuları. Bu olumsuz gelişmelerin dünyadaki etkilerini sıralamak gerekirse;
*Negatif gelişmeler ekonomilerde ve piyasalarda olumsuz beklentileri körükledi.
*Dünyada büyümenin bundan payını alacağı ve düşeceği hesaplanmaya başlandı.
*Bununda etkisiyle başta petrol olmak üzere bazı emtia fiyatlarında gerilemeler meydana geldi.
*Gelişmiş ülkelerin büyüme hızının düşecek olmasından dolayı küresel para daha çok yüksek büyüme hızına sahip gelişmekte olan ülkelere yöneldi.
*Nisan ayında faiz artırmaya hazırlanan Avrupa Merkez Bankası bile bu kararını erteleme eğilimine girdi.
*Türkiye bile Japon depreminden dolayı sıcak para girişinde azalma bekliyor.
Bütün bu gelişmeler kısa vadeli olarak faiz artırım baskılarını bir ölçüde hafifletebilir. Bir yandan Japon depremi diğer yandan Arap ülkelerindeki siyasi hareketlenmeler ve Libya gerçeği tüm dünyada ve bizde tedirgin bir bekleyişi sürdüreceğe benziyor. Yani ekonomi dışı bu gelişmelerin ekonomi üzerindeki etkileri sürecek gibi görünüyor.
Ancak seçim öncesi Türkiye ekonomisinde beklenen hareketlilik de yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. Siyaset sahnesinde ve adayların piyasaya akıtacağı potansiyel hiç de azımsanmayacak rakamlara ulaşacak. İlk sırada matbaaların hareketliliği ve poster baskıları şimdiden sektöre hareket getirdi bile… Ulaşımdan promosyona, ses düzenine bağlı elektronik sektörden, lacivert takım elbise giyecek milletvekili adaylarının tekstil sektörüne getireceği canlılık tüm piyasalarda bir hareketlilik yaşatacak. Dileriz esnaf sanatkarlarımız da bu hareketlilikten payına düşeni alır ve torba yasa için para yatıracak olanlara katkı sağlar.
Torba yasanın ardından TESKOMB’un (Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Birliği) birikmiş takipteki borçlara uyguladığı faizsiz ödeme kolaylığı kredi kullanan esnaf için 2.TORBA oldu. Dileriz bu yoğun borç taksitlendirilmelerinde esnafımız borcunu ödeyebilecek iş kapasitesine ulaşır. Allah’tan tüm esnafımıza sabır ve hayırlı, bereketli işler diliyorum.
Fikret HELVACIOĞLU