İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği / İSTESOB

KUYUMCULUK SANATINI ÖĞRENMEK İÇİN TÜRKİYE’YE GELDİLER

KAYBOLAN BİR MESLEK DAHA GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Kaybolan murassa sanatı, bu geleneği 2 kuşaktır devam ettirmeye çalışan Hraç  Arslanyan’ın çabaları ile yeniden canlanmaya başladı.  2008 yılında kurduğu Mahrec Sanatevi’ni bir eğitim yuvasına dönüştüren Arslanyan, dünyanın her noktasından gelen insanlara kuyumculuk, takı ve murassa sanatı alanında eğitimler veriyor. Bu atölyeden mezun birçok kişi şimdi çok başarılı ustalar olarak murassa sanatını daha da yayılmasına katkı sağlıyor.

Dünya kuyumculuğunun mihenk taşlarından biri olan Kapalıçarşı kuyum geleneği yabancı uyruklu öğrencilerin de ilgisini çekmeye başladı. 2008 yılından bu yana murassa ustası Hraç Arslanyan’ın kurduğu Mahrec Sanatevi’nde başta İran, Mısır, Türkmenistan ve birçok ülkeden gelen öğrenci kuyum sanatını öğreniyor.  Konu ile ilgili olarak İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Faik Yılmaz, “Kadim bir geleneğe sahip olan altın ve mücevher işlemeciliği de kendi içinde bir deryadır. Büyük bir imparatorluğa başkentlik yapan İstanbul’da birbirinden değerli zanaatkârlarımız bu mesleği icra ettiler ve halen etmeye de devam ediyorlar. Bu zanaatkârlarımızın devletimiz tarafından da desteklenmesi en temel talebimizdir” dedi.

İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz ve Hraç Arslanyan keyifli bir sohbet gerçekleştirdi. Başkan Yılmaz, yeni ustaların yetişmesi için destek vermeye devam edeceklerini kaydetti.

Murassa ustasının günümüz temsilcisi olan Hraç Arslanyan, “Ustamdan öğrendiğim her bilgiyi yeni bir usta adayına iletmek en büyük arzumdu. 2008 yılında kurduğumuz bu atölyede; yüzlerce kadın, erkek ve gence bu mesleği öğretmeye çalıştık. Son yıllarda Türk kuyumculuğuna yurtdışında da ciddi bir talep var. Bu mesleği öğrenmek isteyenlerin sayısı da giderek artıyor” dedi.

Exit mobile version