KOSGEB VİZYONU DEĞİŞİYOR
Hibe ve kredi desteğinde öncelikli meslekleri belirlemek amacıyla düzenlenen KOBİGEL programına katılan İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, esnaf ve sanatkârın taleplerini iletti. KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt, cari açığı azaltmak amacıyla ithal edilen ürünleri, Türkiye’de üretmek isteyen KOBİ’lere destek verileceğini duyurdu.
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) illerde rekabet avantajına sahip imalat sektörlerini belirlemek için KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı Çalıştayı düzenlendi. Çalıştay; 7 ildeki esnaf ve sanatkârların, ticaret odalarının, üniversitelerin ve diğer sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla telekonferans yöntemiyle gerçekleştirildi. KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt’un Ankara’dan telekonferans aracılığıyla yaptığı açılış konuşmasında artık hibe ve destek programları belirlenirken, illere göre farklılık göstereceğini açıkladı.
KOBİ TANIMI 125 MİLYONA ÇIKIYOR
Daha önce 250’den az çalışanı olan, yıllık cirosu 40 milyonu geçmeyen işletmelerin KOBİ olarak tanımlandığını belirten KOSGEB Başkanı Uzkurt, KOBİ yönetmeliğinde değişiklik yaparak cironun 125 milyona çıkartılacağını duyurdu. Uzkurt bu sayede, sanayi kuruluşlarının KOSGEB desteklerinden yararlanabilmesinin önünün açılacağını ifade etti.
“Bundan sonra herkese uygun tek bir destek programı yerine her ilimizin, sektörümüzün, firmamızın ölçeğine uygun destek programları organize edeceğiz” diyen Özkurt, katma değer üretmediğini tespit ettikleri 5 KOBİ programını kaldırdıklarını açıkladı.
KOBİ KARNESİ OLUŞTURULACAK
Uzkurt, bankaların müşterileri için belirlediği kredi notu gibi KOBİ’lerin yıllık üretim, ihracat kapasitesi, teknolojik altyapısını gösteren verilerle bir KOBİ karnesi oluşturulacağını açıkladı. Türkiye’de 3,5 milyon KOBİ olduğunu aktaran Uzkurt, kredi ve hibeler belirlenirken bu karnenin dikkate alınacağını ifade etti.
Uzkurt, “KOBİ’lerimiz aldığı destekleri yatırıma dönüştürebilecek mi, onu gördükten sonra desteği vermemiz gerekiyor. Yurt dışında yatırımcılar gelip bize, ‘Teknoloji üreten KOBİ’lerinize yatırım yapmak istiyoruz’ diyorlar, bu konuda sorular soruyorlar. Biz de bu açığı gidermek için KOSGEB olarak KOBİ’lerimizin karnesini çıkaracağız, yıllık gelişim trendlerini inceleyeceğiz ve bu yatırımı yapmak isteyen firmaları buralara yönlendireceğiz.” dedi.
“KOSGEB BAŞVURUSU ARTIK E-DEVLET’TEN”
Destek programları hazırlanırken bürokratik işlemleri olabildiğince azaltmak istediklerini belirten Uzkurt, KOSGEB altyapısına kayıtlı işletmelerin e-devlet üzerinden hibe ve kredi programlarına başvurabileceklerini kaydetti.
Uzkurt, ARGE çalışmalarının endüstriye kazandırılması için teknoloji düzeyi yüksek girişimcilerimize daha yüksek destek vereceklerini söyledi. Uzkurt, teknolojili sektörlerde faaliyet gösterecek yeni girişimcilere 360 bin liraya kadar destek vereceklerini aktardı.
Uzkurt, şöyle devam etti: “İthal ettiğimiz ürünleri yerli üretecek firmalarımızı, teknoloji düzeyi yüksek ürünlerin ülkemizde üretilmesine yönelik güçlü politikalar izleyerek KOBİ’lerimizi desteklemek istiyoruz. Her KOBİ’nin artık KOSGEB’de bir kredi limiti olacak. Ölçeğine, sınıfına göre bir kategoride yer alacak. Hangi sektörde faaliyet gösteriyor, kategorisi belirlenecek ve 100 bin liradan 500 bin liraya kadar kredi limiti olacak ve bunu şartları taşıyorsa isteği zaman kullanabilecek. KOSGEB bu kredinin faizini ödeyecek. Verdiğimiz destekler dışında faiz kullanmak isteyen KOBİ’lerimize de faiz desteği vereceğiz.”