İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği / İSTESOB

İSTESOB’DAN DEZAVANTAJLI KİŞİLERE İŞ İMKANI

DEZAVANTAJLARINI EĞİTİMLE YENDİLER

HEM MESLEK SAHİBİ OLDULAR HEM DE İŞ SAHİBİ

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB), Avrupa Birliği destekli projesiyle çeşitli dezavantajlara sahip kişilerin çalışma hayatına katılmalarını sağladı. Şubat ayında başlayan projeyle herhangi mesleği olmayan kadınlara ve gençlere otelcilik eğitimi verildi.  Eğitimlerini tamamlayan kişiler otellerde istihdam edilmeye başlandı.

Gençler, uzun süreli işsizler, kadınlar gibi iş bulmakta zorluk yaşayan kişiler, İSTESOB’un projesiyle iş sahibi oldu. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Dezavantajlı Grupların Ekonomik ve Sosyal Hayata Kazandırılması Projesi’yle 18-50 yaş arası 103 kişiye 3,5 ay süren eğitimler verildi. Bayrampaşa’da bir otelde düzenlenen, çok sayıda oda başkanı ve yönetim kurulu üyesinin katıldığı sertifika dağıtma töreninde Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikalarını alan kişiler, otellerde çalışmaya başlayacak.

Rezervasyon elemanı (3 ay-480 saat), çamaşırhane elemanı (1.5 ay 240 saat) ve oda temizleyicisi (3.5 ay-600 saat) eğitimleri verildi. Kurs programı süresince katılımcılar aylık 400 TL maddi destek de sağlandı.

Sertifika dağıtma töreninde konuşan İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz,” Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı’nın amacı, dezavantajlı kişilerin işgücü piyasasına girmelerinin önündeki engelleri kaldırmak, onları iş piyasasına girme konusunda teşvik etmektir. Biz de projemiz ile bu amaca bir parça olsun katkı vermek istedik. İstanbul ürekli göç alan bir şehir olması nedeniyle de bir çok sorunla muhataptır. Göçle gelen kişiler genellikle vasıfsız, bu nedenle de iş piyasasına girmekte zorlanan kişilerdir. İstanbul yine kadın ve genç işsizliğinin yaygın olduğu illerin başında gelmektedir. Özellikle yoksul bölgelerdeki kadın ve gençler süre giden bir işsizlikle karşı karşıyadır. Bu durum onların kendilerini toplum dışına itilmiş hissetmelerine neden olmakta ve bu duygu da beraberinde bir çok toplumsal çatışmayı getirmektedir. Bu grupların toplumla bütünleştirilmeleri yoluyla sosyal içermenin ve toplumsal dayanışmanın sağlanması hepimizin önem vermesi gereken bir konudur. Bunun için dezavantajlı gruplara yönelik hizmetlerin arttırılması ve söz konusu grupların da bu hizmetlerden haberdar edilmesi önem arz etmektedir. İşveren vasıflı eleman ararken, vasıfsız kişiler de kaliteli iş aramaktadır. Bu kişileri işverenin istediği niteliklerle donatıp iş piyasasına katmak herkesi memnun edecek tek çözümdür. İş arayanlar ile işçi arayanları uygun ortamda ve şartlarda buluşturmak, her iki tarafın ihtiyaçlarını giderecek çözümler bulmak ekstra çabalar ve yeni modellerin geliştirilmesini gerektirmektedir.  Biz bu projemiz ile bu konuya odaklandık. Sürdürülebilir bir model oluşturmaya çalıştık. 1 Kasım 2016 tarihinde başladı, 31 Ekim 2017 tarihinde bitecek. Bu bir yıllık süreçte çok şey yaşadık, çok şey öğrendik. Sonuç olarak ülkemiz, ilimiz için son derece önemli olan dezavantajlı grupların ekonomik ve sosyal hayata uyumu konusuna odaklanan bu projemiz ile bir fark oluşturmak istedik ve oluşturduğumuza da inanıyoruz. Bir kişinin hayatına bile dokunabildiysek, kendimizi başarılı sayıyoruz. Proje ortağımız İstanbul Otelciler Odası, İŞKUR, MEB ve KOSGEB’in yerel birimleri, Küçükçekmece Mesleki Eğitim Merkezi, iştirakçi otellerimize çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca en baştan beri her konuda bizi destekleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının İKG Birimine de minnetlerimizi bildirmek isterim” dedi.

“İŞİNİZİ SEVEREK YAPIN”

Proje ortağı olan İstanbul Otelciler Esnaf Odasını Başkanı Ahmet Yaşar, yaptığı konuşmada gençlere tavsiyede bulundu ve “1 yıldır üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir projenin sonuna geldik. Gerçekten çok önemli bir projeyi tahakkuk ettirdik. Zor bir projeydi ama sonunda başardık. Otelcilik sektöründe kalifiye elemana ihtiyacı var. hangi otele gitseniz size elemana ihtiyacı olduğunu söylüyor. Herkes beyaz yakalı işlerde çalışmak, yönetici olmak istiyor. Otelcilik tamamen insan emeği ile yapılan bir iş. Siz oraya gelen misafirleri evinize gelen insanlar gibi güler yüzlü karşılamalısınız. İşinizi seveceksiniz. Zaten işinizi sevdiğiniz zaman başarılı olabilirsiniz.”    ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version