ODA BAŞKANLARI 3 ÖNEMLİ KARARA İMZA ATTI
Servis işletmeci esnafın sorunlarını görüşmek için bir araya gelen İSTESOB’a bağlı ulaşım sektöründeki esnaf odalarının başkanları 3 önemli karara imza attı.
Birlik hizmet binasında sabah kahvaltısına katılan ulaşım sektöründeki odaların başkanları daha sonra servisçi esnafının sorunlarını Faik Yılmaz’ın başkanlığında masaya yatırdı. Toplantıda görüş birliğine varılan 3 karara imza atan esnaf odası başkanları, sorunların çözümü için iş birliği içinde olacaklarını ifade ettiler.
PLAKA DEĞİŞİMİ 2019’A KADAR TAMAMLANSIN
2017 yılının mayıs ayında UKOME’de alınan kararla öğrenci ve personel taşıyan servis araçlarında 34 LAA 001 den başlayıp, 34 LZZ 999 serisiyle biten özel plaka uygulamasına geçildi. Karar sonrası servis taşımacılığı hizmeti vermeye başlayan araçlara özel plakalar takılırken, karar öncesi servis aracı olanlar ise henüz aynı seri plakaları almış değil. İSTESOB’da görüşülen bu konu üzerine servis araçlarının denetimi ve gözetiminin daha iyi yapılabilmesi amacıyla özel seri plaka değişiminin UKOME ile yapılacak görüşmeler neticesinde 31.12.2018 tarihine kadar tamamlanması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’na öneri sunulması kararı alındı.
LİSE MEZUNU ÇALIŞAN BULMAK MÜMKÜN DEĞİL
Toplantıda, 2018 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanıp 10.01.2018 tarihinde onaylanarak yürürlüğe giren ‘Okul Servis Araçlarının Çalıştırılmasına İlişkin Usul ve Esasları da’ ele alındı. Yayımlanan genelgede servis işletmecisi esnafın aleyhine olan şartlar olduğu İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası tarafından tespit edilirken, yeni bir genelgenin hazırlanması için girişimde bulunma kararı alındı. Özellikle haksız rekabet yaratan ihale şartlarındaki bazı maddelere ve servis aracında çalışacak yardımcı personelin en az lise mezunu olma zorunluluğu getirilmesine itiraz edildi. İstanbul’da, servis aracında yardımcı personel olarak çalışacak lise mezunu birini bulmanın çok zor olduğuna dikkat çekildi.
SERVİS ARACI SAYISI SINIRLANDIRILSIN
2016 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin “İBB servis hizmetinin kontrolünü taşımacı adedini ihtiyaca göre bu sistem üzerinde tasarrufunu belirleyecektir” şeklinde aldığı karar hatırlatılarak, yeni sisteme geçildiğinde İstanbul’daki servis aracı sayısının sınırlandırılması için oda başkanlarınca görüş birliğine varıldı.
TAKSİLERDE GÖRÜLEN YANLIŞLAR BİR BİR SIRALANDI
Ayrıca toplantıda ulaşım sektöründeki esnafın genel sorunlarının da tespiti yapıldı. Esnaf odası başkanları Uber ve benzeri korsan taşımacılık yapan şirketlerle mücadelede kararlı olduklarını ifade ederken, korsan taksiciliği sonlandırmak için ellerinden geleni yapacaklarını söylediler.
Toplantıda taksilerin daha kaliteli hizmet verebilmesi için taksi hizmetlerinde görülen aksaklıklar da tespiti edildi. Başta bazı taksilerin kısa mesafe gidecek yolcuları almamaları, kaba davranış gibi en çok eleştiri alan konuların ortadan kaldırılması gerektiği dile getirildi.