İSTESOB’DA İŞ GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
AZ TEHLİKELİ MESLEKLER İÇİN SÜRE DOLDU
İSTESOB, İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında az tehlikeli sınıfında yer alan esnafın taleplerine karşılık verdi. Ve bu kapsamda yer alan meslekleri bilgilendirmek için İSTESOB’da eğitim toplantısı gerçekleştirdi.
Az tehlikeli sınıfındaki işyerleri için verilen ek süre 1 Temmuz itibariyle sona erdi. Artık az tehlikeli sınıfındaki iş yerleri de İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile gelen yükümlükleri yerine getirmek zorunda. Her işletme büyüklüğüne göre İSG hizmeti almak zorunda olacak.
Bilgilendirme toplantısında konuşan Başkan Faik Yılmaz, uygulamanın erteleneceğine ilişkin piyasada bir umut olduğunu belirtti ve şöyle devam etti:” Bu toplantıyı odaların üyelerinden gelen yoğun talep üzerine gerçekleştirdik. Yasanın erteleneceğine ilişkin bir beklenti var ama Ankara’da bu yönde bir çalışma yok. İş Sağlığı ve Güvenliği ertelense de, ertelenmese de nihayetinde hayata geçecek. Biz şimdiden hazırlıklı olalım.”
Başkan Yılmaz, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren İSTESOB bünyesinde oluşturulan ESBİR vasıtasıyla odalara ve esnafa destek olunduğunu belirtirken ESBİR’i kar amacı gütmeyen ve sadece esnafa destek olmak amacıyla kurulan bir kurum olarak niteledi.
Bilgilendirme toplantısında sunumlar İş Yeri Hekimi Hasan Basri Arca, Suat Arp, İş Yeri Uzmanı Bahadır Kamarat tarafından verildi.
ESNAFA EK MALİYET GETİRİYOR
Toplantıya katılan oda başkanlarının ortak görüşü uygulamanın esnafa ek maliyet getirdiğini ve pek çok esnafın bu maliyetleri karşılamakta zorlanacağını şeklinde oldu. Oda başkanları, tehlike sınıflarının tekrar belirlenmesi ve uygulamanın ertelenmesi yönünde görüşlerini de toplantıda dile getirdiler.
KENDİ İŞYERİNİN UZMANI OLABİLMEK MÜMKÜN
Bahadır Kamarat; az tehlikeli işler kapsamında bulunan ve en az bir SGK’lı çalışanı olan tüm işyerlerinin, 1 Temmuz 2016 tarihi itibariyle iş güvenliği için Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB)’nden hizmet almak zorunda veya kendi bünyelerinde İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı bulundurmak zorunda olduğunu ifade etti.
Kamarat, küçük işletme sahiplerinin kendi işletmelerinin iş yeri uzmanı olabileceğini açıkladı. Kamarat, Anadolu Üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın imzaladığı protokol çerçevesinde açılmış sertifika programına katılmak gerektiğini belirtti. Kamarat, program sonunda yapılacak sınavda başarılı olan işveren veya işveren vekilleri işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç kendi iş yerlerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebileceğini sözl