ESNAF ODALARININ BİLGİLENDİRİLMESİNE İSTANBUL’DAN BAŞLANDI
Defter beyan sisteminde elektronik ortama geçilmesinin ardından, üyelerine basit usulde muhasebe hizmeti veren esnaf odalarının genel sekreterlerine yeni sistem hakkında İSTESOB’da eğitim verildi. Sistem hakkında genel sekterleri bilgilendiren Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Başkan Yardımcısı Yıldırım Bozbıyık ve Gelir İdaresi Grup Başkanı Abdullah Karaboyacı yeni sistemle kayıt dışının azalacağını ve esnaf sanatkarı odalara daha da yakınlaştıracağını söyledi.
17.12.2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne göre basit usulde vergiye tabi esnaf 2018 yılından itibaren, gerçek usulde vergiye tabi esnaf ise 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren muhasebe ve defter kayıtları ile beyannamelerini elektronik sistem üzerinden yapacak. Esnaf ve sanatkarı yakından ilgilendiren bu yeni düzenleme üzerine, defter beyan sistemi ile yapılacak işlemlerin doğru bir şekilde yapılabilmesi için basit usulde muhasebe tutan esnaf odalarının genel sekreterlerine iki grup halinde İSTESOB toplantı salonunda eğitimler verildi. Yeni sistem uygulamalı olarak genel sekreterlere gösterilirken, genel sekreterler merak ettiği soruları ve görüşlerini Yıldırım Bozbıyık ve Abdullah Karaboyacı’yla paylaşma fırsatı buldu.
YILMAZ “VERİLEN EĞİTİMLERİN KARŞILIĞINI ALDIK”
Eğitimlerin esnaf odası başkanlarından gelen talep üzerine gerçekleştiğini kaydeden Birlik Başkanı Faik Yılmaz, “Hep beraber yoğun bir dönem geçirdik. Hepinize teşekkür ediyorum. Genel kurulları alnımızın akıyla tamamladık. Çok yoruldunuz çünkü cephede en önde siz vardınız. Gelen üye ilk önce sizi görüyor, siz ilgileniyorsunuz. Yükün büyük bir bölümünü siz sırtlıyorsunuz” dedi ve ekledi:” Sizler için düzenlediğimiz eğitimlerin karşılığını verdiniz. Eğitim seminerlerinin ne kadar başarılı ve önemli olduğunu gösterdiniz. Sizlere teşekkür ediyorum, başarılar diliyorum.”
KARABOYACI “SİSTEMİN AMACI KAYIT DIŞINI AZALTMAK”
Defter beyan sisteminin tanıtımını yaptıktan sonra ekran görüntüleri üzerinden sistemin işleyişini detaylı bir şekilde anlatan Gelir İdaresi Grup Başkanı Abdullah Karaboyacı, sistemin basit usul ve işletme usulü defter tutan mükellefleri ve serbest meslek erbaplarını kapsadığını açıkladı. Karaboyacı, mükelleflerin kendisi ya da bağlı bulundukları meslek odaları aracılığıyla sisteme başvurabileceklerini söyledi. Karaboyacı yeni sistemin amacını da şöyle açıkladı:” Vergi ve vergi ürün maliyetlerinin azaltılması, kayıt ve beyannamelerin ön denetimden geçirilerek hata oluşumunu önlemek, oluşturulan defterlerin elektronik ortamda muhafazası ve ibrası ve kayıt dışı ile mücadelede daha başarılı sonuçlar hedeflenmektedir.”
BOZBIYIK “HERKES İÇİN YENİ BİR SİSTEM”
Tanıtım ve eğitim toplantılarının ilkini İstanbul’da gerçekleştirdiklerini söyleyen Gelir İdaresi Başkanlığı Başkan Yardımcısı Yıldırım Bozbıyık elektronik ortamda yapılacak defter beyan sisteminin mükellefler ve esnaf odaları için yeni bir sistem olduğunu belirtti. Sistemin her zaman geliştirilmeye açık olduğunu belirten Bozbıyık, sahadan aldıkları, esnaf odalarından aldıkları geri dönüşler üzerine sistemde değişiklik yapabileceklerini söyledi.
GENEL SEKRETERLER “İŞLEM BEDELİ ÇOK DÜŞÜK”
Mükelleflerin defter beyan sistemindeki işlemlerini muhasebeciler veya meslek odalarındaki görev kişiler yapabilecek. TESK’in belirlediği tarifeye göre basit usulde işlem bedeli esnaf odalarında 32 TL. Muhasebeciler ise bu işlemi asgari 150 TL ücretle yapıyor. Genel sekreterler bu durumda esnafın işlemlerini, meslek odalarında yaptırmak isteyeceğini, bunun da esnaf odalarındaki yoğunluğun arttıracağına dikkat çekti ve sistem üzerinde yapılabilecek bilgi girişlerinin daha kolay yapılabilmesini talep etti.