İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği / İSTESOB

İSTESOB HİZMET İÇİ EĞİTİM SEMİNERİ GERÇEKLEŞTİ

İSTESOB EĞİTİM HİZMETİNE DEVAM EDİYOR

İSTESOB Hizmet İçi Eğitim Semineri, yoğun eğitim programına sahne oldu.  Oda başkan ve yönetimlerine, alanında yetkin kişiler ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri tarafından sunumlar yapıldı

İSTESOB Hizmet İçi Eğitim Semineri 2-4 Ekim tarihleri arasında Antalya Belek’te gerçekleşti.  Birçok odanın katılım gösterdiği seminerde, esnaf odası yönetimlerini yakından ilgilendiren konular ele alındı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, eğitim seminerinin esnaf teşkilatına hayırlı olmasını ve verimli geçmesi temennisinde bulundu.  “Allah nasip etti bugün bir araya geldik” diyen Başkan Yılmaz, 2015 yılı içerisinde hayatını kaybeden İstanbul Pastacılar Şekerciler Esnaf Odası Başkanı Muzaffer Şener’i de unutmadı; merhum için bir kez daha rahmet diledi.

Seminerin ilk gününde, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün danışmanları arasında yer alan İhsan Ataöv tarafından, “Protokol ve Nezaket Kuralları, Kişisel ve Kurumsal Temsil” konulu sunum yapıldı. Son derece eğlenceli ve birçok oda başkanı tarafından aktif katılım gösterilerek gerçekleşen sunumda Ataöv,” Ast- üst diyalogu, selamlaşma, protokol kuralları, makamda ağırlama gibi çeşitli konularda oda yönetimlerini bilgilendirdi.

İkinci günde ise İSTESOB Eğitim Müdürü Muzaffer Garip ve Birlik Muhasebe Müdürü Fatih Turan’ın eğitimleri vardı. Eğitim Müdür Garip, “Güneşten Elektrik ve Isı Üretimi”, “27. Türkiye Mesleki Eğitim Kurulu Kararları” üzerine iki konuda sunum gerçekleştirdi. Eğitim Müdürü Garip, Güneş enerjisi açısından verimli olduğunu ve bu durumun enerji ithalatı yapan Türkiye için büyük bir şans olduğunu ifade etti.  Garip, “Verimli ve Temiz Enerji Projesi” ile esnafın da Güneş enerjisinden faydalanması için İSTESOB’un 2015 yılında önemli bir işe imza attığını vurguladı.

Birlik Muhasebe Müdürü Fatih Turan ise seminerdeki sunumunda,” Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Muhasebe Yönetmeliği” konusunu ele aldı.

Seminerin  son gününde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf Sanatkarlar Genel Müdürlüğü Uzmanları Damla Ebru Aktaş ve Uğur Özbek’in sunumları vardı.  Ebru Aktaş, sektör analizlerinde son durumu oda başkanlarına aktardı. Uzman Uğur Özbek  Esbis Oda Modülü konusunu işledi.Uğur Özbek NACE Kodlaması hakkında da bilgiler verdi. Bakanlık yetkilileri ve  katılımcılar NACE Kodlaması hakkında karşılıklı görüş alışverişlerinde bulundu. Bakanlık uzmanları, seminer esnasında oda başkanları tarafından yöneltilen soruları da yanıtladılar.

NACE KODLAMASI YENİDEN ELE ALINMALI

İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz kapanış konuşmasında,” Çok başarılı, güzel bir eğitim semineri oldu. Katılımlarından dolayı herkese teşekkür ediyorum. Burada herkes özgürce düşüncelerini paylaştı. Sizin görüşleriniz bizlerin çalışmasına da katkı sağlıyor” dedi.

Nace kodlamasına ilişkin de konuşan Başkan Yılmaz,” Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından NACE Kodlaması yapılırken,  TOBB üniversitelerle bir dizi çalışmalarda bulunup, kendi talepleri doğrultusunda NACE Kodlaması oluşturdu. Biz de bu duruma tepki koyduk; bunun üzerine NACE Kodlaması için yeni çalışmalar yapılmaya başlandı. Ama tabi  bu bir kanun artık.   Önce hazırlık yapacaklar; kanun çıkacak ve tekrar üniversiteye gönderecekler ve onaylanacak.  Ya da hiç üniversiteye göndermeden bizim sunduğumuz şekilde yasalaşacak. Bu uzun bir süreç. Arkadaşlarımız şura komisyonlarında yer aldıktan sonra, hemen NACE Kodlaması sorunu çözülecek gibi bir durum söz konusu değil.  NACE Kodlaması yeni baştan ele alınması gerekir  ve bunun için de onay merci Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olması lazım” şeklinde görüş belirtti.

 Seminerin sonunda ise katılımcılara, sertifikaları takdim edildi. Mesleklerinde 25 yılını dolduran İstanbul Tuhafiyeci Manifaturacı ve Hazır Giyim Satanlar Esnaf Odası Başkanı Tahir Özer ve Ümraniye Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Yılmaz Keleş’e berat takdim edildi. Oda başkanlarına, seminer hakkında görüşlerini almak ve bir sonraki seminerlere ilişkin fikir almak için anket formu dağıtıldı. Oda başkanları ankette seminerde verilen eğitimlere yüksek puan verdi.

  

EĞİTİM SONRASI İSTİŞARE TOPLANTISI YAPTILAR

Seminerin tamamlanmasının ardından oda başkanları esnafın mevzuat sorunlarına ilişkin bir istişare toplantısı yapılmasını talep etti. Bunun üzerine seminerin ardından bir araya gelen oda başkanlarına, Esnaf Şurası’nda Mevzuat Komisyonunda yer alan Birlik Hukuk Müşaviri Av. Kemal Ferlengez, şurada yapılan çalışmaları aktardı. Toplantıda oda başkanları,  şurada alınan kararları ve  bu kararların esnafa nasıl yansıyacağını müzakere etme fırsatı buldular.

Başkan Faik Yılmaz, odalardan gelen görüşlerin şurada İSTESOB tarafından gündeme getirildiğini belirtti. Odalardan gelen taleplerinin ne kadarının şura gündemine taşınabildiği hakkında oda başkanlarını bilgilendiren Başkan Yılmaz, 8 Ekim Perşembe günü gerçekleşecek İcra Kurulu toplantısı öncesi de oda başkanlarından görüş aldı. Perşembe günü gerçekleşecek toplantının önemine dikkat çeken Başkan Yılmaz, bir sonraki İcra Kurulu toplantısının 6 ay sonra olacağını ifade etti.

Av. Kemal Ferlengez, şurada İSTESOB’un çalışmaları ve komisyonlara verdiği katkı nedeniyle takdir topladığı bilgisini aktardı. İstişareye katılan oda başkanları, şurada İSTESOB’un verdiği tekliflerin, yasalaşmasının esnafın yararına olacağı kanaatini paylaştılar.

Exit mobile version