Suriye ‘nin Halep şehrinden 1900’lü yılların başında Gaziantepli ustalar tarafından getirilerek geliştirilmiş olan kahke, bugün kültürümüze kazandırılmış bir hamur işidir. Kahke, gerek hamur özelliği gerekse işlenme bakımından kurabiyeden çok farklıdır; en büyük özelliği nohut mayasıyla yapılmasıdır.
Önce kırık nohutlar şişelere konularak yuva tutulur, sonraki aşamada tutulan yuva hamuru un ilave edilerek çoğaltılır.
Bu hamur tahta teknelerde ılık ortamda 2-3 gün bekletilir; bekleyen hamur gelişerek kabarır. Daha sonra bu hamur un ilavesiyle çoğaltılıp 4 gün boyunca hergün 1-2 saat yoğurulur ve hazır hale getirilir. Yani bir kahke hamurunun üretilmesi mevsim sıcaklık ve neme bağlı olarak ortalama 6 ile 8 gün sürebilmektedir. Kahkenin içine konulan ve Tokat’ın Niksar ilçesinde üretilen mahlep ayrı bir lezzet katıyor.
Herhangi bir renklendirici, tatlandırıcı ve koruyucu kimyasal madde içermediğinden tazeliğini 6-8 hafta, rutubetsiz ortamda ise 10 aya kadar muhafaza eder.
1957 yılında Asım Aslansoy tarafından Gaziantep’te kurulan Akşam Simit Fırını, aynı zamanda Gaziantep’te kahkeyi fırında pişiren ilk işletme özelliğine de sahiptir. Bugün 3.kuşak tarafından işletilen Akşam Simit Fırını’nın kurucusu Aslansoy, “1957 Yılına kadar Antep’te daha çok fırınlarda simit satılıyordu. Kahke ise evlerde yapılıyordu. Daha çok Ramazan ayı içinde yapılıp tüketilirdi eskiden. Ramazan kahkesi iftar sofralarının olmazsa olmazıydı. Bizimle beraber ilk defa Gaziantep’te kahke de fırınlarda pişirilip satılmaya başlandı” diyor.