GÜNDEM SEBZE MEYVE ŞURASI

TOPTANCI HAL AKADEMİSİ YOLDA..

ÜRETİLEN HER 4 DOMATESTEN BİRİ ÇÖPE GİDİYOR

Yapılması planlanan meyve sebze şurası öncesi sektörün temsilcileri görüş alışverişinde bulunmak için İSTESOB’da bir araya geldi. Pazar yerleri, toptancı hali gibi noktalar, nasıl çağa ayak uygun hale getirilebilir konusu ele alınırken,” Pazarları modernize ederken, geleneksel yapıyı bozmamaya dikkat edelim; sokak pazarları kaldırılmamalı” görüşleri üzerinde mutabakata varıldı.

50 milyon tona yaklaşan sebze meyve üretimiyle Avrupa’da lider konumda olan Türkiye çıtayı daha yükseğe koydu. Pazar yerlerinin iyileştirilmesi, meyve sebze tezgâhlarda nasıl daha ucuza satılabilir, akıllı gıda merkezleri, Pazar ürünlerinin taşınması ve pazarlanmasında yaşanan sıkıntılar toplantıda ele alındı. Yeraltına Pazar yeri yapılması yönündeki girişimlerin de son derece yanlış olduğu toplantıda dile getirilirken, en başta pazarcı esnafı ve vatandaşın yeraltına Pazar yeri yapılmasına karşı çıktığı ifade edildi.

Toplantıya İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz’la beraber, İstanbul İl Ticaret Müdürü İsmail Menteşe, İBB Hal Müdürü Seyit  Ahmet Olgun, İSTESOB Başkan Vekili ve İst Pazarcılar Odası Bşk. Mesut Şengün, TÜİK Bölge Müdürü İsmail Gökalp, İstanbul Ticaret Borsası’ndan Mehmet Karakuş, Tümer Topal İSMEYDER Başkanı Nevzat Dayan katıldılar.

Toplantıda bir ‘Toptancı Hal Akademisi” kurulması ve burada hal işletmecilerine yönelik eğitimler verilmesi de gündeme geldi. İşletmecilere verilecek eğitimlerle, satışların arttırılmasına, işletmelerin daha rekabetçi olmasına katkı sağlanabileceği belirtildi. Ve yapılan araştırmalarda halkın yüzde 84.6’sının pazarlardan alış veriş yaptığı açıklandı. Türkiye’de meyve sebze pazarının 70 milyar dolara yaklaştığı ve bunun yüzde 30’unun ihracattan elde edildiği kaydedilen bildirilerde tarladan sofraya kadar  kaybedilen ürünün de büyük rakamlara ulaştığı anlatıldı. Mesela tüketicinin de evine götürdüğü üründe gereksiz bekletmelerle çöpe atılanlar olduğu ifade edildi. Böylece piyasada satılan her 4 domatesten birinin çöpe gittiği bilgisi verildi.

Toplantıda Turkhal Eduturk Eğitim şirketinin başkanı İbrahim Yanık tarafından, “Adil, Sürdürülebilir, Güvenli Üretim” konusu üzerine bir sunum gerçekleştirildi. Yanık sunumunda, şu dikkat çekici bilgileri paylaştı:” Lojistik ve pazarlama sistemindeki aksaklıklar nedeniyle hasat sonrası ürünlerde yüzde 20-25 düzeyinde kayıplar yaşanmakta. Türkiye üretiminin yalnız yüzde 5’ini ihraç edebilmektedir. Dünyada ve Türkiye’de sebze ve meyve toptancı hallerinin Pazar payı ise azalmaktadır.”IMG_1605

VATANDAŞIN YÜZDE 84’Ü PAZARA GİDİYOR

İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, Pazarların ülkemizin en köklü geleneklerinden biri olduğunu belirterek,” Sokak pazarlarının ışığı sönmesin. Bu geleneği yaşatmalıyız. Yapılacak yeni çalışmalar, Pazar geleneğimizi yok etmeden yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Toplantıda konuşan İstanbul İl Ticaret Müdürü İsmail Menteşe ve İBB Hal Müdürü S. Ahmet Olgun, 15 Temmuz’da asil bir millet olduğunu bir kez daha ispatlayan halka hizmet etmenin boyunlarının borcu olduğunu belirterek,” Bu millet her şeyin en iyisini hak ediyor” görüşünü paylaştılar.