ESNAFI 2016 YILINDA NELER BEKLİYOR

2016 yılı itibariyle esnafın dükkânına köklü değişiklikler geliyor. Bazı değişiklikler için verilen son tarih de 2016 yılının ilk günü itibariyle bitiyor. Değişikliklere uymayanları ise ağır cezalar bekliyor. İşte 2016 yılı itibariyle esnafın yapması gereken düzenlemeler;

ESKİ YAZARLAR YERİNİ YENİ NESİL YAZARKASALAR BIRAKIYOR

Yazarkasa kullanan yaklaşık 2 milyon iş yerine, yeni nesil yazar kasa kullanma zorunluluğu geldi. 3100 Sayılı Ödeme Kaydedici Cihazların kullanımı ile ilgili kanuna göre eski nesil yazar kasaların geçerlilik süresi 31.12.2015 tarihinde itibariyle bitiyor. Bu tarihten sonra işyerleri maliyeti bin TL ile 2 bin TL arası maliyeti bulunan yeni nesil yazarkasalara geçmek zorunda. İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, yeni nesil yazarkasa uygulaması için erteleme istedi. Yılmaz, eski yazarkasaların ise devlet tarafından satın alınmasını, böylelikle yeni yazarkasalar için esnafa maddi bir destek sağlanacağını ifade etti.

TERAZİNİZ ŞAŞMASIN

İSTEOB Başkanı Yılmaz 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu hükümlerince terazilerin iki senede bir periyodik muayenesi zorunlu olduğu uyarısını yaptı. Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu’na göre muayenesi geçmiş ölçü ve ölçü aletlerin kullanılmasının tartı aleti başına cezası 1.674,00 TL. Son periyodik muayene veya ilk muayene yılı 2014 olan bir terazinin periyodik muayenesi 2016 yılında gerçekleştirilmelidir. Bu alet için, kullanıcının 2016 yılı Şubat ayı son gününe kadar başvuru yapmış olması gerekiyor.

BÜTÜN ÜRÜNLERE ETİKET GELİYOR

2016 yılı itibariyle marketten, bakkaldan manavdan aldığımız ürünlerin üzerinde, ürünün bütün özelliklerini açıklayan etiketler bulunacak. Özellikle piyasada sahte ürünlerin çoğalmasıyla, vatandaşı korumak amacıyla yapılan bu düzenlemeyle tüketici sağlığı da güvence altına alınmış olacak.

Sahteciliğin ve taklit üretimin önüne geçmek, tüketicilerin güvenli gıdaya erişimini sağlamak için oluşturulan Ürün doğrulama ve takip sistemi 31 Aralık 2015’te resmen başlayacak.

Akıllı etiketlerde, enerji içeceklerinin alkolle birlikte tüketilmemesi, bebek mamaları için alerjen uyarıları, gıda takviyeleri hakkında ‘Bu ürün ilaç değildir’ veya ‘Hastalıkların tedavisinde kullanılmaz’ gibi ifadeler de bulunacak.

Sahte mallar konusunda esnafın da canının çok yandığını belirten İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, bu uygulamanın vatandaş kadar esnafı koruyacağını ifade etti.