Dünyada yaşanan değişim rüzgarı ülkemizde de adeta fırtınaya dönüşüyor. İşsizler için aş, iş, ekmek arslanın ağzında değil karnında. Esnaf ve sanatkarlar için de işler hiç yolunda değil. Piyasalardaki düşük kar marjları ve kıyasıya rekabet adeta savaşa dönüşmüş durumda. Esnafın ayakta kalabilmesi, çağı yakalamasıyla, kendini yenilemesiyle, müşteri memnuniyetiyle ve fiyat faktörü ile mümkün.
Esnaflıkta eski düzen artık yürümüyor. Dükkanda oturup müşteri bekleme dönemi geride kaldı. İnsanlık artık alışverişi internetten yapıyor. Gıda sektöründe görsellik, temizlik, kalite, fiyat ve müşteri diyaloğu ile ayağa hizmet öne geçmiş durumda. Stoklarını, dükkanındaki bilgisayarında tek tuşla görebilen ve tazeliği, kaliteyi ucuzluğu öne alıp müşterisine tatlı diliyle hitap edebilen bakkal, manav, kasap tezgahını koruyabiliyor. Eski düzende işine devam etmeye çalışanlar ise adeta can çekişiyor. Yeniliğe ayak uyduramayanlar için ufukta kurtuluş gözükmüyor. Bunun için esnafımıza düze çıkmak için tek çarenin yenilik, yenilik, yenilik olduğunun altını çizmek istiyorum.
Geçen sayımızda müşterilerinin ayağına servis yaparak dükkanını 4 kat büyüten bir bakkal esnafımızı sayfalarımıza taşımıştık. Bu örneği çoğaltmak mümkün. Vitrinini ürün ve fiyat afişleri dinamikleştirip müşteri çeken bakkallarımız var. Tazeliği, lezzeti ile işyerini dolduran gıda işindeki peynircilerimiz, lokantalarımız, kasaplarımız var. Bilgisayarlı barkot okuyuculu kasalarıyla çağa ayak uyduran esnafımızın sayısı oldukça fazla. Ancak köhne ortamda iş yapmak ayakta kalmak tarihe karışıyor.
Esnaf teşkilatında durum farklı değil. Esnaf müşterisini, esnaf odaları da üyelerini tutmakta zorlanıyor. Odalarda kendilerini yenileme ve üyelerine hizmet verebilmek için yoğun bir mücadele içinde. İşte bu zorlu süreçte bakanlığın yeni devreye soktuğu ESBİS (Esnaf Bilgi Sistemi) odalar için yeni bir düzen ve disiplin getiriyor.
Bir esnaf odasının üye sayısı, kadın-erkek üye sayıları, yaş grupları gibi istatistik ve raporlama unsurları tek tuşla çıkarılabilecek. Odaların eski sistemden ESBİS’e geçişi teşkilata sayısız fayda sağlayacak.
ESBİS’in İstanbul’daki eğitim semineri bu yönüyle oldukça ilgi gördü. Merter Green Park Otel’deki ESBİS toplantısı İSTESOB ailesinin gövde gösterisine sahne oldu. Bu toplantının kapanış konuşmasını yapan İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz’ın aile fotoğrafını görmesiyle duyduğu gurur gözlerinden okunuyordu. Sadece Yılmaz değil, oda başkanlarının çoğu bu gurur tablosundan hayli etkilendi.
İşte bu sayımızda İstanbul’daki ESBİS seminerine geniş bir yer verdik. ESBİS’le ilgili gerek oda başkanlarının, gerekse genel sekreterlerin görüşlerine geniş yer ayırdık.
Bu sayımızda bir başka önemli konu da Adalar’daki 277 faytoncunun geleceği idi. Bu tarihi nostaljinin kalkmasını ne ada halkı istiyor be de Adalar Belediyesi. Ancak Büyükşehir Belediyesi akülü fayton koymak için kararlı görünüyor. Oysa 277 fayton için gece gündüz 554 sürücü, aileleriyle birlikte bu işten ekmek yiyenlerin sayısı 1500’ü buluyor. Hadi bu insanları feda ettiniz, 150 yıllık fayton keyfi ve nostaljiyi Koruma Kurulu’nun kaldırmaya izin verecek mi? Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu da Koruma Kurulu’nun karara onay vermeyeceğini savunuyor. Ama faytoncu esnafının yüreğine ateş düşürüldü bir kere.
Kadın Kurulu’muzun ve Başkanı Tülay Erünsal’ın birbirinden anlamlı etkinlikleri geçen ay da devam etti. Cemal Reşit Rey’deki “Kadına Şiddete Hayır Ayakkabı Sergisi” olağanüstü yankı buldu.
TBMM eski başkanı Mehmet Ali Şahin’in birliğimizi ziyareti ve “Ben esnafın meclisteki temsilcisyim” sözleri teşkilatımızda gündeme damgasını vurdu. Bu haber de sayfalarımızda yer aldı.
Apartmanlarda konutlara iskan ve dolayısıyla izin var ama giriş katlardaki işyerlerine “iskansız diye” ruhsat verilmemesi bir diğer haberimiz oldu. Sağlıcakla kalın.