EKMEK FİYATINI BELİRLEME KOMİSYONU TOPLANDI

FIRIN SEKTÖRÜ ANALİZ EDİLECEK

Birlik Başkanı Faik Yılmaz, İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleşen Ekmek Fiyatına İlişkin Azami Fiyat Tarifesi Belirleme Komisyonu toplantısına katıldı. Komisyon, ekmek fiyatlarının artışına neden olan sorunları tespit etmek ve vatandaşın taleplerini karşılayabilmek için detaylı çalışma yapılmasına karar verdi. İlk olarak komisyon üyesi kurumlar, ellerindeki verileri toplayarak İstanbul’da sektör analizi yapacaklar.

Komisyon toplantısı, Başkan Faik Yılmaz, İl Ticaret Müdürü İsmail Menteşe, İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, İTO Genel Sekreteri Nihat Alayoğlu, Halk Ekmek Genel Müdür Yardımcısı Saim Ege, İBB İştirakler Koordinasyon Müdürlüğü Vekili Arda Karadağ, İBB Daire Başkanlığından Mehmet Özgen, İstanbul Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Erdoğan Çetin’in katılımıyla yapıldı.

Komisyon, İstanbul Valiliğinin nezdinde tüm ilçe belediye başkanlarının katılımı ile bir toplantı yapılması yönünde girişimde bulunma kararı aldı. Başkan Yılmaz, tarifeye uymayan veya ruhsatız fırın işleten yerler için caydırıcı cezaların gelmesi gerektiğini ifade etti.

“FIRINLARIN ÜRETİM KAPASİTELERİ ÇOK DÜŞÜK”

2800 civarında fırının olduğu İstanbul’da çok sayıda ruhsatsız fırın bulunduğu ve bu fırınların haksız rekabet yarattığı dile getirildi. Yeni fırın açma şartlarının zorlaştırılması da komisyon üyelerince önerildi.

Fırıncılar Odası Başkanı Çetin, 6 milyon nüfuslu Ankara’da 400 fırın bulunduğunu örnek göstererek İstanbul’da fırın sayısının çok fazla olduğunu belirtti. Çetin ” İstanbul’da endüstriyel üretim yapan 50-60 fırın hariç, fırınlar üretim kapasitelerinin yüzde 50 altında çalışıyor. Korsan fırınların kapatılması, bayi paylarının yasada olduğu gibi yüzde 15’le sınırlandırılması halinde ekmekte fiyat artışına gerek kalmayacak” dedi. Çetin, ilçe belediyelerden ruhsatız fırınları daha sık denetlemelerini istedi.

Toplantıda, vatandaşın tüketim alışkanlarını değiştirmesiyle beyaz ekmek satışında yıldan yıla düşüş yaşandığı kaydedildi.