İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği / İSTESOB

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN 50 YILLIK BAKKALI “YILIN AHİ BABASI” OLDU

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN 50 YILLIK BAKKALI  “YILIN AHİ BABASI” KAFTANI GİYDİ

BEYAZIT’TAN SULTANAHMET’E AHİ YÜRÜYÜŞÜ

İstanbul esnaf teşkilatı Ahilik Haftası’nda Beyazıt’tan Sultanahmet’e Mehter Marşı eşliğinde konvoy halinde yürüyüş yaptı. Türk tarihinin en önemli yapı taşlarından Ahilik, bu asırlık geleneğe sahip çıkan esnaf toplulukları  tarafından bu sene de coşkuyla kutlandı. İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği  İSTESOB üyeleri kalabalık bir grup halinde Beyazıt’tan Sultanahmet’e yürüyüp oradaki amfi tiyatro’da kaftan giyme törenine katıldılar. Sultanahmet Amfitiyatroda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yarım asırlık Bakkalı Emin Turan’a  Ahi Baba kaftanı giydirildi.

Halen bakkallığa devam eden yarım asırlık bakkal Emin Turan, Şed Kuşanma Töreninde gözyaşlarını tutamadı.İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, bakkal Emin Turan’ın şed kuşanması sırasında Cumhurbaşkanı ile olan anılarını dinledi. Bakkal Emin Turan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gençlik yıllarında çalışkan, iyi bir öğrenci olduğunu ve sürekli okuduğunu anlattı.

Ahilik etkinliklerinde bu sene, ahilik kültürünü senaryolarına yansıtan dizi yapımcısı ve oyuncularına da beratı verildi. Diriliş dizisinin yapımcısı ve senaristi Mehmet Bozdağ “Yılın Yapımcısı” unvanıyla, Artuk Bey rolündeki Ayberk Pekcan’a ise “Yılın Esnaf Sanatçısı” beratı takdim edildi. Ödüller yapım şirketi yayın koordinatörü Hüseyin Özçelik ve dizi oyuncusu Celal Al tarafından alındı.

Ahilik etkinlikleri, İSTESOB’un İstanbul Valiliği’ni ziyaretiyle başladı. burada Ahilik etkinliklerine katkılarından dolayı Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir, Güngören Kaymakamı Zafer, İl Ticaret Müdürü İsmail Menteşe’ye çiçek takdim edildi. Vali Özdemir ve Orhan daha sonra  Sultanahmet amfitiyatroda gerçekleşen ahilik törenlerine de katıldı. Sultanahmet’te vatandaşlara, ahi helvası ve lokma ikramı da yapıldı.

İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz’da Ahilik kültürünün gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini belirterek, “Ahilik insan yetiştirme sanatıdır. Bu ülkenin bekası ve başarısı için gençlerimizi geleceğe iyi hazırlamalıyız” dedi. Başkan Yılmaz’ın konuşmasından satır başları şu şekilde oldu:

“Bu sene  29 Mayıs’a kadar sürecek kutlamalarımızda ahilik kültürünün tanıtılması, yaşatılması sağlanacak. Bu yıl bazı yeniliklerimiz var.”

Cumhurbaşkanımızın bakkalı İstanbul’un Ahi babası seçildi. Ayrıca İSTESOB yönetimi olarak Ahiliği dizilerde yaşatan sanatçılara beratlarımızı takdim edeceğiz. Bu yıl organizasyonlarımızda her türlü desteğini bizden esirgemeyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Bülent Tüfenkçi’ye, İstanbul Valilimiz Sayın Vasip Şahin’e, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş’a ve siz değerli oda başkanlarına teşekkürlerimi sunuyorum. 700 yıldır bu topraklarda insan yetiştirmeyi sanata dönüştüren Ahiliği kutlamak için buradayız. Çıraklıktan kalfalığa, kalfalıktan ustalığa bir anlamda esnaf yetiştirme, en önemlisi insan yetiştirme sanatı olan Ahiliğe bugün her zamankinden fazla ihtiyaç duyulduğunu görüyoruz.

 “Ahilik, Ahi Evran tarafından Hacı Bektaş-ı Veli‘nin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilâtıdır.”

Bizler de bu teşkilatın günümüzdeki temsilcileri olarak görev yapıyoruz. Aslen Horasan kökenli olup Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan Müslüman Türkmen halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren,  iyi insan olma meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir.Kendi kural ve kurulları vardır. Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir. İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği olarak, ahilik kültürünün yaşatılması, genç nesillerin de Ahi Evren’i, Hacı Bektaş-ı Velî’yi, Hz. Mevlâna’yı, Yunus Emre’yi, Şeyh Edebali’yi, Hacı Bayram-ı Velî’yi, yalnız ve yalnız elinin emeği ile yaşamış Esnaf büyüklerimiz Melâmî’leri; Sütçü Beşir Ağa’yı, Unkapanı’nda Nalinci Mehmet Mimi Dede’yi, Sultanahmet’te Çelebi Şeyh Ahmet Maşûkî’yi, Süleymaniye’de, Hamza Bâli’yi ve bütün mânevi makam sahibi bu Yol ve Meslek büyüklerimizi tanımaları, bilmeleri için büyük emek sarf ediyoruz.

“Milletler için en önemlisi, insan eğitimidir ve bazı erdemleri, temel değer yargılarını genç nesillere aktarabilmektir.”

Bu açıdan birçok kurum,  Ahiliğin bazı ilkelerinin günümüze yansımasına önem verdiler. Bugün de kişi ve kurumlar olarak, Türk gelenek ve görenekleri içinde üretken, çağına ayak uyduran, teknolojiden gereği gibi yararlanan, geçmişi unutmadan yeni atılımlardan geri durmayan nesiller yetiştirmeye özen göstermeliyiz. Geçmişte çocuklarımızı geleceğe hazırlamak için Ahilik büyük rol oynamıştı. Küçüklerin büyüklere saygıyı, büyüklerin de küçüklere sevgiyi ve gerekli hassasiyeti göstermeleri bir ustalık çıraklık ilişkisiydi. Ahilikte çırağın eğitimi sadece iş öğretimi ile sınırlı kalmayıp o çocukları hayata hazırlıyor, ailesi için, ülkesi için birer hayırlı insana dönüştürüyordu. Bu geleneği sürdürmek bizlerin de öncelikli misyonu hedefi olduğunu belirtmek istiyorum.

 

Exit mobile version