İSTESOB AYAKKABICILAR İÇİN KIZILAY İLE PROJE YAPACAK
Birlik Başkanı Faik Yılmaz, Türk Kızılayı Toplum Merkezi’nin düzenlediği Ayakkabıcılık Sektörü Bilgilendirme Toplantısı’na katıldı. Toplantıda, Suriyelilerin en çok faaliyet gösterdiği meslek dalı olan ayakkabıcılık sektöründe yeni istihdam alanlarının geliştirilmesi ve sektör sorunları hakkında bilgi alışverişi yapıldı.
İstanbul’da bir otelde gerçekleşen bilgilendirme toplantısına Birlik Başkanı Faik Yılmaz, Birlik Başkan Vekili Kenan Taşlıdağ, İstanbul Ayakkabıcılar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Karaman, İstanbul Sayacılar Esnaf Odası Başkanı Müslüm Aykız, Türk Kızılayı Bağcılar Toplum Merkezi Yöneticisi Esin Demircioğlu ile ayakkabı sektöründe faaliyet gösteren esnaflar katıldı.
“TÜRKİYE KUCAK AÇMAYA DEVAM EDECEK AMA BİZ DÜZEN İÇİNDE OLMALIYIZ”
Türk Kızılay’ının 150 yıldır sadece Türkiye’ye değil tüm mazlum milletlerin yardımına koşan bir hayır kurumu olduğunu ifade eden Birlik Başkanı Faik Yılmaz, böyle bir kuruma sahip oldukları için gurur duyduklarını ifade etti. Suriye’de yaşanan insani krizde de Türkiye’nin mazlumların yanında olduğunu ifade eden Başkan Yılmaz,” Aynı duruma biz de düşebilirdik. Türkiye çok büyük bir ülke. Cumhurbaşkanımız çok büyük bir insani değer göstererek her zaman mazlumların yanında oluyor. Şimdi Suriyeli kardeşlerimiz kendilerini geçindirebilmek adına çeşitli mesleklerde çalışmaya başladı. Başta ayakkabı, tekstil ve gıda sektöründe varlık gösteriyorlar. Biz varlıklarından şikayetçi değiliz. Yalnız bir düzen getirilmeli, kayıt dışının önüne geçilmeli” dedi.
Birlik Başkanı Faik Yılmaz, Kızılay ile ayakkabıcılık sektöründeki çırak açığını kapatacak, yeni ustaların yetişmesini sağlayacak bir proje gerçekleştirmek istediklerini de sözlerine ekledi.
Mehmet Karaman ise konuşmasında Suriyeliler ile sektörü paylaşmaktan dolayı rahatsız olmadıklarını ama haksız rekabet doğuracak şartların da ortadan kaldırılmasını istedi.
YABANCI ÇALIŞTIRMA KONTENJANI YÜZDE 10
Toplantıya katılan ayakkabı sektöründen isimler Türk işletmecilerin daha düşük ücrete Suriyeli çalıştırdığını, bu durumun da yerli işsiz sayısını arttırdığını aktardı. Geçim Kaynağını Geliştrime Program Sorumlusu Lidya Duran ise yöneltilen bu soruya ilişkin olarak yerli işletmelerde yabancı çalıştırma kontenjanının yüzde 10 olduğunu ifade etti ve bu sayının üstünde bir istihdam söz konusuysa İŞKUR’a bildirilmesi gerektiğini söyledi. Duran, Suriyelilerin sahip olduğu işletmeler için ise yabancı kontenjanı sınırı olmadığını kaydetti.
Türk Kızılayı Bağcılar Toplum Merkezi Yöneticisi Esin Demircioğlu, Türkiye’deki Suriyelilerin verimli bir şekilde ülke ekonomisine ve sosyal yapısına katılması konusunda bir sunum yaptı. Demircioğlu, Türkiye’de 3.7 milyon kayıtlı Suriyeli olduğunu hatırlatarak Suriyelilerin istihdamı konusunun ülke ekonomisine katma değer sağlayacağını belirterek, ” Bu insani gücü ülkemizin potansiyeli ile birlikte değerlendirdiğimizde 3.7 milyon insan ülkemize büyük katkı sağlayacaktır. Türkiye’deki Suriyeliler arasında çok yetenekli, zanaat alanında uzman kişiler var. Bu kişileri yeni istihdam alanlarının oluşturulmasında kullanabiliriz. Özellikle çırak bulmakta sorun yaşayan, yetiştirilecek eleman ihtiyacı duyan sektörler konusunda Türkiye’deki Suriyeliler büyük bir açığı kapatabilir. ” dedi.
Toplantıda Suriyelerin çalışma izni almaları ve Geçici Sığınmacı statüsünde olan Suriyeliler hakkında da bir sunum gerçekleştirildi. Toplantı sonunda Demircioğlu, katkılarından dolayı Birlik Başkanı Faik Yılmaz ile İstanbul Ayakkabıcılar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Karaman’a takdimde bulundu.