ALTAY TOPLULUKLARINDAN FAİK YILMAZ’A TEŞEKKÜR

ALTAY TOPLULUKLARI SEMPOZYUMUNUN YEDİNCİSİ TAMAMLANDI

Alanındaki en önemli bilim örgütlerinden biri sayılan Altay Akademisyenler Birliği, İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Faik Yılmaz’a Türkoloji’ye yaptığı katkılardan dolayı teşekkür plaketi verdi. Türkiye’nin Ulanbator Büyükelçisi Muhittin Ahmet Yazal’ı da makamında ziyaret eden Başkan Yılmaz, Büyükelçi Yazal’ı yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirdi.

Moğolistan’ın başkenti Ulanbator’da 6-10 Ağustos tarihlerinde düzenlenen Altay Toplulukları Sempozyumu 200’den fazla bilim insanın sunduğu bildirilerle tamamlandı. Altay Topluluklarının uygarlık yapısı ve kültürel değerlerinin daha iyi anlaşılması için düzenlenen Altay Toplulukları Sempozyumunun 7.’si İSTESOB, Türk Tarih Kurumu, Türk Dünyası Belediyeler Birliği ile birçok kamu ve sivil toplum kuruluşunun desteği ile gerçekleştirildi. Dünyanın birçok ülkesinden gelen bilim insanları Altay topluluklarının geleneklerini, yasalarını ve tarihi süreç içinde aldığı değişimleri inceledi.

“İSTESOB YAYINLARI BİLİM ÇEVRELERİNDEN BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ”

Altay Toplulukları Sempozyumu’nun düzenleyicileri arasında yer alan İSTESOB daha önce bu sempozyumlarda ortaya konulan bilimsel çalışmaları iki kitapta yayınladı. Altay Toplulukları Akademisyenler Birliği, bilim çevrelerinden büyük ilgi gören bu eserlerin, Altayist topluluklarla ilgili çalışmalara büyük katkı sağladığını açıklayarak Başkan Faik Yılmaz’a teşekkür etti.

Başkan Faik Yılmaz, Türk kültürünün ve değerlerinin daha iyi anlaşılabilmesini sağlayan Altay Akademisyenler Birliği’nin çalışmalarına destek vermekten büyük bir gurur duyduklarını ifade ederek “148 meslek odasının bağlı olduğu Birliğimizin 200 binden fazla üyesi bulunmaktadır. Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olmakla beraber kökleri çok eski tarihlere dayanan Esnaf Birliğimiz, Ahilik teşkilatlanmasının da güncel bir versiyonudur. Köklü bir tarihe sahip İSTESOB, tarihi miraslarımıza, geleneklerimize sahip çıkmaya devam edecektir. Başta Türkiye’den olmak üzere dünyanın çok farklı ülkelerinden gelerek tartışmalarıyla, görüşleriyle, bildirileriyle bu toplantıyla katkı sunan Altayist bilim insanlarına teşekkür ediyorum” dedi.

TÜRKİYE BÜYÜKELÇİSİ YAZAL’A ZİYARET

Başkan Faik Yılmaz Türkiye’nin Ulanbator Büyükelçisi Muhittin Ahmet Yazal’ı da makamında ziyaret etti. Altay Toplulukları Sempozyumu hakkında bilgileri Büyükelçi Yazal ile paylaşan Başkan Faik Yılmaz, İSTESOB’un Türkiye ve Moğolistan arasındaki ekonomik ve kültürel iş birliğini arttırmak amacıyla Moğolistanlı iş insanları ve kurumlarla yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Ziyarette, Başkan Faik Yılmaz Büyükelçi Yazal’a bir plaket takdim etti.

İSTESOB ALTAY TOPLULUKLARININ ANA YURDUNDA

Ulanbator’da gerçekleşen sempozyum nedeniyle Moğolistan’da bulunan Başkan Yılmaz, Türk ve Altay Toplulukları açısından tarihi öneme sahip yerleri de görme fırsatı buldu. En eski geleneklerin bile hala yaşatıldığı Moğolistan’da ünlü Moğol Hükümdarı Cengiz Han’a ait eserler ülkede geniş bir yer kaplıyor. Başkan Yılmaz, sempozyumun ilk gününde Başkent Ulanbator’un doğusunda Tuul Nehri kıyısında bulunan 40 metre yüksekliğe sahip Cengiz Han’ın at üzerindeki heykelini ziyaret etti. Altayist toplulukların en eski geleneklerini günümüzde de sürdüren kişilerle tanışan Başkan Yılmaz,  bilim insanlarıyla birlikte tarihi yerlerde incelemelerde bulundu. Faik Yılmaz, izlenimleri sonrası” Anayurdundan asırlar önce ayrılan bu topluluklar geçen zamana, farklı coğrafyalara rağmen gerek dilleri bakımından gerek gelenekleri bakımından hala birçok benzer özellikler taşıyor” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN YILMAZ TÜRK TARİHİNİN EN ESKİ TÜRK YAZITLARINI İNCELEDİ

Başkan Yılmaz Orhun Vadisi’nde Orhun yazıtlarının olduğu yerin hemen yakınındaki  Orhun Müzesi’ni ziyaret etti.  Türkiye Cumhuriyeti tarafından 2008 yılında ziyarete açılan müzede Orhun Abideleri ve Göktürk dönemine ait çok sayıda tarihi eser bulunuyor.