EVDE SALEP YAPMAK ISTEYENLERIN YOLU KADEM SAHLEPÇILIK’TEN GEÇIYOR…

Insanlık tarihi kadar eskidir salebin tarihi. orchidaceae familyası üyelerinin kullanımının ilkçağlara kadar uzandığı bilinmektedir. Sağlık amaçlı kullanılan yumrulu salebin Dioscorides zamanından beri tıp kitaplarında kayıtlı bir drog olduğu görülmektedir. Salep, 17. yüzyıldan itibaren tıbbî kullanımının yanı sıra içine çeşitli baharatlarla gülsuyu eklenerek içilen bir içecek olarak karşımıza çıkmaya başlar. 18. ve 19. yüzyıllarda ise, salebin pekmez, bal veya şekerle tatlandırılıp üzerine zencefil, tarçın, gülsuyu veya bazı çiçek suları serpilerek içildiğini görürüz. Ortaçağ Avrupa’sında sefere çıkan yelkenli gemilerin depolarında, içerdiği besleyici öz sebebiyle salep yumrusunun mutlaka bulunduğu bilinmektedir. İngiltere’nin ilk salepçi dükkânı 18. yüzyılın ilk yarısında açılırken aynı yüzyılın ortalarına doğru özellikle İngiltere ve Fransa’da salebin sabahları sıcak sıcak satıldığını ve severek tüketildiğini görürüz. 1774 tarihli bir aktariye defterinde Arnavud salebi adı altında bir kayıt görülmektedir. Ayrıca aynı tarihlerde yazılmış bir ecza defterinde saray eczanesinde kullanıldığını ve Mısır Çarşısında bugün olduğu gibi eskiden de çokça satıldığını öğrenmekteyiz. Salep, Osmanlı saray mutfağında peşkirbaşına düzenli olarak teslim edilen “yemeklere tat verici çeşniler” arasında da kendine yer edinir. Eminönü’nde 1960 senesinden bu yana salep işleri Kadem Sahlepçilik’ten sorulur. Şu anda babalarından devr aldıkları dükkanı işleten Cemal KADEM, aynı heyecan ve kalite ile tane veya toz haline getirilmiş salep satmaktadır. Cemal KADEM, EVDE salep yapmak isteyenlere mini bir tarif de vermektedir. “Salep (2 tatlı kaşığı – 10 gram), Şeker (2,5 yemek kaşığı – 25 gram), Süt (4 su bardağından biraz az – 1l itre), Tarçın ya da zencefil. Sahlep ve şekeri bir tencereye koyup iyice karıştırın. Karışıma azar azar süt ilave ederek ezin. Kısık ateşte, karıştırarak koyulaşıncaya kadar 20-30 dakika pişirin. Fincanlara boşaltıp üzerine tarçın serperek servis yapın. İsteğe göre üzerine zencefil dökerek de servis edebilirsiniz. Afiyet Olsun”diyorlar.imageimage