İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI İÇİN BAŞVURULAR BAŞLADI

50’den az çalışanı bulunan az tehlikeli iş yerlerinde İSG uzmanı ve iş yeri Hekimi zorunluluğu yürürlüğe girdi. 50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütmek isteyen işveren veya işveren vekilleri için sertifika programına başvurular başladı. Herhangi bir diploma derecesi aranmaksızın 18 yaşını doldurmuş herkes programa başvurabilir.

Başvuru işlemleri 03.02.2025 – 28.02.2025 tarihleri arasında yapılacak.

başvuru linki

İşveren veya işveren vekilleri tarafından üstlenilen iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri, işe giriş ve periyodik muayeneler ile tetkikleri kapsamaz. Bu hizmetler, iş yeri hekimlerinden, kamu sağlık hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden alınacak.

ÇALIŞAN SAYISININ TESPİTİ

Çalışan sayısının 50’den az olup olmadığının tespitinde şu hususlar dikkate alınır:

    • Aynı işverenin Türkiye genelinde birden fazla tescilli ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerinin bulunması durumunda, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin üstlenilebileceği iş yerlerinin belirlenmesinde Sosyal Güvenlik Kurumu’ndaki tescil kayıtları esas alınır.
    • İşverenden iş alan alt işverenlerce çalıştırılan sigortalılar, çalışan sayısına dâhil edilmez.
    • Ayrıca, 05.06.1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ile 04.11.1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu kapsamındaki öğrenci statüsünde olan çırak ve stajyerler de çalışan sayısının tespitinde dikkate alınmaz.

Uygulamaya İlişkin Cezai Yaptırımlar

İşverenlerin bu yükümlülükleri yerine getirmemesi durumunda 6331 sayılı Kanun’da öngörülen idari para cezaları uygulanacaktır. 2025 yılı itibarıyla bu cezalar aşağıda sıralanmıştır:

  • İş güvenliği uzmanı ve/veya iş yeri hekimi görevlendirmeyen işverenlere, görevlendirmediği her bir kişi için 88.663,00 TL ve aykırılığın devam ettiği her ay için aynı miktarda,
  • İSG hizmetleri için görevlendirdiği kişi veya hizmet aldığı kurum ve kuruluşların görevlerini yerine getirmesi amacıyla araç, gereç, mekân ve zaman gibi ihtiyaçlarını karşılamayan işverenlere 26.557,00 TL,
  • İş yerinde sağlık ve güvenlik hizmetlerini yürütenler arasında iş birliği ve koordinasyonu sağlamayan işverenlere 26.557,00 TL idari para cezası uygulanacak.