İstanbulESNAF Dergisi’nin elinizdeki sayısı 3.yılın son sayısı. Yani Önümüzdeki sayı ile birlikte “4. Yıla merhaba” diyoruz. İstanbulESNAF adıyla ilk sayısı 2010 Haziran ayında çıkan dergimizi, bu sayı ile birlikte 36 sayıya tamamladık. Yani üç yıl, dile kolay…
Yayıncılık ilkemiz, İSTESOB çatısı altındaki tüm odalarımızın ve bu odalara bağlı esnaf sanatkar gruplarının güncel sorunlarını gündeme taşımak oldu. Bunu yaparken de İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz’ın titizlendiği “Tüm odalara eşit yaklaşımla ve oda başkanlarına eşit yer verme prensiplerine” olağanüstü hassasiyetle yaklaştık. Yani dergimizde sadece birliğimizin konuları değil, tüm odalarımızın güncel konularına özenle yer verdik.
Odalarımızın öylesine konuları gündeme geliyor ki, çoğu zaman ulusal medyaya taşımak gerekiyor ve bunu gerçekleştiriyoruz. Gerektiğinde TV kanallarında oda başkanlarımıza anlatma fırsatı elde ediyoruz. Biz İSTESOB basın yayın grubu olarak tüm odalarımızın konularını medyaya taşıma konusunda elimizden geleni yapmaya hazırız.
Dergimize gelince; birlik yayın organımızın şüphesiz en önemli görevi, esnaf ve sanatkarları, mevzuatlar ve yeni yasal düzenlemelerle ilgili konularda uyarmaktır. Geçen sayılarımızda da gerek süreli ödeme konuları, gerekse süreli başvuru konularını “Aman Dikkat” başlıklarıyla sunduk.
Bu sayımızda da Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 31 Mayıs akşamına kadar başvurusu yapılması gereken bir konuya sayfalarımızda yer verdik. 2003’te çıkan bir yasa ile emekli olan ve mükellefiyeti devam edenlerin SGK’na ödemesi gereken destek primini 10 yıldır ödemeyenlere şimdi bir af çıktı. Bu aftan yararlanmak isteyenler, SGM’lere 31 Mayıs’a kadar başvururlarsa gecikme faizi ödemeyecekler. Bu bakımdan İstanbul’da 100 bin, ülke genelinde de bir milyona yakın mükellef için oldukça önemli. Tabiiki esnaf sanatkarlarla ilgili her konu çok önemli. Mesela bu sayımızda geniş yer verdiğimiz Yeni nesil yazar kasa konusu tüm esnaf sanatkarlarımızı ilgilendiriyor. Konuyu enine boyuna araştırıp inceleyip sayfalarımız taşıdık. Maliye Bakanlığı’nın 69 sayılı tebliği, mevcut yazar kasalarda mali hafızası dolanlar artık kullanılamayacak. Yerine yeni nesil denilen ve post cihazı ile birlikte üretilmiş bulunan yazar kasalar kullanılacak. Kullanılacak ama mevcut 3 milyona yakın yazar kasa da 2015 sonuna kadar çöpe gidecek. Gerçi devlet kayıt dışını önlemek amacıyla bu yeniliği getirdi ama kayıt dışını önlemenin faturası da esnaf sanatkara çıkarılmış oldu. İşte teşkilatın ve oda başkanlarının tepkisi de bu alanda oluştu. Bu tepkiyi de başkan Faik Yılmaz medyada sık sık dile getirdi. Yılmaz ayrıca bu ağır faturanın kısmen de olsa sübvanse edilmesi üzerinde durdu.
Nisan sayımızda geniş yer ayırdığımız bir önemli konu da “Kentsel dönüşümde esnafın mağduriyeti” oldu. Kentsel dönüşüm şehirlerimize mutlaka çok olumlu katkılar sağlayacak. Ancak bazı bölgelerde binası yıkılacak konut sahiplerine kirasından, taşınma bedeline kadar bir çok destek ödemesi yapılırken giriş katta iş yapan dükkan sahiplerinin dikkate alınmaması tepkilere yol açtı. Özellikle Gaziosmanpaşa Karayolları Mahallesi’nde 20-30 yıllık onlarca esnafın bu konuda mağdur edilmesi doğrusu dikkat çekiciydi. Konuyu yerinde araştırdık, dükkanını kaybetmekte olan esnafla tek tek konuşup sayfalarımıza taşıdık.
Değerli oda başkanlarım, 4.Yıla merhaba derken, şimdiye kadar hep söylediğimiz gibi dergimiz sizlerin sesi olmaya devam edecek. Sizin yaşadığınız ancak haber olabileceği hiç akla gelmeyen bir çok konu bizim için haber değeri taşımaktadır. Çoğu zaman çok önemli konuları oda başkanlarımızla sıradan bir sohbet anında duyuyoruz. Oysa yaşanan konular bize daha önce bildirilse haber haline dönüştürüp hem ulusal basına aktarırız hem de kendi dergimizde geniş yer verebiliriz. Bu anlayışla tüm oda başkanlarımızdan gündemdeki konuları (önemli yada önemsiz) bize aktarmalarını istiyoruz ki gündeme taşıyabilelim. İyi haberler almanız dileği ile sağlıcakla kalın.