Havaların ve komşu cephesindeki çatışmanın ortamı fazlasıyla ısıttığı bir süreçten geçiyoruz. Ülkede her ne kadar bazı şeyler yolunda gibi görünse de yanı başımızdaki top atışları , öyle ramazan topunun ruh halini çağrıştırmıyor. İster istemez moral açısından hepimizi olumsuz etkiliyor. Ülkemizde bundan olumsuz yönde nasibini alıyor. Başta turizm olmak üzere bir çok sektörümüz kayıpta.
Ama asıl kayıpta olan kesim, bir zamanlar bu ülkenin orta direği durumundaki esnaf sanatkarlar. Eskiden mahallelerimizin dinamizmi ve ışığı olan esnaf yok oluyor. Öyle duruma geldiki, mahallelerde sadece küçük esnaf olarak berberler ve küçük çay ocakları ya da kahvehaneler kaldı. Ülke genelinde sayıları 12 bini aşan dev market zincirleri esnafı hızla yutmaya devam ediyor. Oysa ekonominin kılcal damarları durumundaki esnafın yok olmaya başlamasıyla işsizlerin sayısı artıyor, dünün itibarlı esnafı İstanbul gibi büyük şehirlerde işçiliğe soyunuyor. Bu gidişe dur denilecek tedbirler alınmaması da sosyal çarpıklıkları beraberinde getiriyor. Bu açıdan bakıldığında “Nerede esnafın o eski bayramları” demek geliyor içimden. Bu sebeple esnafın kurtuluşu için “Perakende Yasası”nın bir an önce TBMM’den geçmesi gerektiğini düşünüyorum..
Bugün İstanbul’da mevcut 102 AVM’nin yok ettiği esnaf sanatkarın, market zincirleri ile rekabet etmesi neredeyse imkansızlaştı. Dileriz mevcut hükümet esnafı yok eden ve “geliyorum” diyen bu tehlike için gerekli tedbiri alır.
Elinizdeki İstanbul Esnaf Dergisi sayısında, bu mübarek ayın gelişmelerine yer verdik. Şüphesiz bu ayın ve de ramazan sofralarının vazgeçilmezi pide fiyatlarıydı. İSTESOB olarak düzenlediğimiz basın toplantısında pide fiyatlarının geçen 4 yılla aynı olacağı açıklanacaktı. Geçen yıllarla aynı fiyat uygulaması aslında İstanbul Fırıncılar Odası’ndan gelmişti. Ancak Fırıncılar Odası’nın gramajda 50 gramlık düşüş yapma isteği İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz’dan geri döndü. Yılmaz bunun gerekçesini de “Gramaj düşerse ‘geçen yılla aynı fiyat’ ifademiz toplumu aldatma olur. Bunu kabul edemem” dedi ve 400 gram pide 1.5 TL’den satılacak açıklamasıyla noktayı koydu. Bu gelişmeleri sayfalarımızda bulacaksınız.
Sıcak Temmuz ayının bir başka sıcak gelişmesi de İstanbul’da Büyükşehir Belediyesi’nin minibüs hattı güzergahlarına “Halk Otobüs İhalesi” açma girişimiydi. Bu girişim minibüsçülere, “Size de halk otobüsü verelim” tarzında belediyede düzenlenen bir toplantı ile açıklandı. Oda başkanlarının cevabını İSTESOB Başkanı Faik yılmaz, belediyedeki toplantıda net bir tavırla koydu ve kabul etmedi. Ancak birkaç gün sonra İBB’nin bu konuda ihale açma girişimi minibüsçü odalarında tam bir infiale yol açtı ve 6 bine yakın minibüsçü Unkapanı’nda Büyükşehir Belediye binası önünde toplandı. Geç saatlere kadar dağılmayan minibüsçüler, ihalenin bir ay ertelendiği açıklamasıyla işlerinin başına döndü.
Ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın Florya’ya davet ettiği İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz ile minibüs odaları başkanları, buradaki toplantının ardından umutlandılar. Ve kurulan komisyonlar Büyükşehir Belediyesi’nde Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Hacımustafaoğlu ile bir araya gelerek konuyu görüştüler ve Halk Otobüs ihalesi şimdilik rafa kalktı.Konuya, başından sonuna tüm süreçleriyle sayfalarımızda yer verdik.
Birliğimizin mübarek Ramazan ayındaki birlik beraberliği 28 Temmuz günü İSTESOB iftarında pekişti. Topkapı 1453 Salonu’ndaki iftarımız tek kelimeyle mükemmeldi. TBMM Başkan Vekili Meral Akşener, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, İBB Başkanı Kadir Topbaş ve çok sayıda milletvekili onur konukları olarak iftarımıza renk kattılar. Tabiiki İstanbul ESNAF sayfalarında en geniş yeri de iftar yemeğimiz aldı. Bu sayımızda tüm bu gündem maddelerini genişçe bulabileceğinizi belirtiyor, mübarek Ramazan Bayramınızın sağlıklı ve huzurlu geçmesini diliyorum.