SEKTÖR İSTİŞARE TOPLANTILARINDA SIRA AĞAÇ İŞLERİ’NDEYDİ
İSTESOB, esnafın sorunlarına çözüm aramaya, sektör istişare toplantılarıyla devam ediyor. Daha önce gıda, güzellik saç ve bakım, tekstil sektörü için gerçekleşen istişare toplantılarının sonuncusu, ağaç işleri sektörü için gerçekleşti. Toplantıda oda başkanları, usta sanatkarların yapı marketleri karşısında yok olmaya yüz tuttuğunu dile getirdi.
Tüm sektörler İSTESOB’da gerçekleşen çözüm toplantılarıyla, sorunlarını enine boyuna ele almaya imkânı buluyor. Ağaç işleri için gerçekleşen ve sektördeki oda başkanlarının katıldığı toplantıda, dev sermaye kuruluşları karşısında esnafın uğradığı mağduriyet ve çırak bulmakta yaşanan sıkıntılar gündemi belirledi. Kentsel dönüşüm ile birlikte, esnafın şehrin, mahallerin dışına itildiğini kaydeden oda başkanları,” Mobilyacının, ağaç işleri işleri uğraşan dükkanların şehrin içinde olması lazım. Bizim mesleğimiz şehir ile var olan bir meslek, şehrin dışına atamazsınız. Atarsanız, esnaf biter. Yeni yapılacak yerlerde esnafa da yer verilmesi gerekir” ifadelerini kullandılar.
İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, sanatkarlığın yaşaması adına Esnaf Şurası İcra Kurulu’nda ele alınan konulara değindi ve şurada hazırlanan taslakların yasalaşması için mücadele verdiklerini belirtti. Başkan Yılmaz, odalara yaşadıkları sorunları ve önerilerini mutlaka kendilerine yazılı olarak iletmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.
SADECE YÜZDE 8 OKUDUĞU BÖLÜMDE ÇALIŞIYOR
Türkiye’de Mesleki Eğitim ve 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu, sektörde kaybolmaya yüz tutmuş meslekler konularında İSTESOB Eğitim Müdürü Muzaffer Garip tarafından sunum gerçekleştirildi. 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun hem teorik hem de pratik eğitim konusunda teşvik edici olduğunu kaydeden Garip, 4+4+4 eğitim sisteminde 3. 4 yılın tümüyle çıraklık eğitimi kapsamına alınması gerektiğini ifade etti. Garip, mesleki liselerinde okuyan gençlerin yüzde 8’i kadarının okudukları bölümde çalıştığını bilgisini paylaştı.